Reacția tranșantă a șefului NATO față de planul de pace propus de China: ”Nu are prea multă credibilitate”

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 17:17
4642 citiri
Reacția tranșantă a șefului NATO față de planul de pace propus de China: ”Nu are prea multă credibilitate”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg FOTO Hepta

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reacţionat rezervat vineri, 24 februarie, la o propunere chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator, notează Reuters.

China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei”, a declarat el reporterilor la Tallinn (Estonia), adăugând că Beijingul a semnat un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că Beijingul nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii.

”Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (cu Rusia) chiar înainte de invazie”, a notat ea.

”Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte”, a adăugat ea.

Guvernul chinez a transmis că Rusia şi Ucraina trebuie să se pună la masa negocierilor, respingând orice recurgere la arme nucleare. Propunerea de pace se află într-un document în 12 puncte, publicat la un an de la începerea războiului.

”Ucraina va învinge negreşit”

Șeful NATO a mai declarat, în ziua în care s-a împlinit un an de la invazia rusă, că Ucraina ”va învinge negreșit”

”Libertatea vine cu un preţ. Trebuie să ne luptăm pentru ea în fiecare zi. Astăzi, poporul ucrainean este cel care se luptă curajos pentru libertatea sa. Şi în pofida unui an sumbru de disperare şi distrugere, hotărârea sa şi curajul său vor învinge negreşit”, a mai spus Stoltenberg.

Separat, secretarul general al NATO a avertizat că ”ar fi o mare eroare dacă China va trimite arme Rusiei, pentru că ar sprijini un război ilegal” şi a transmis că un astfel de gest va avea consecinţe.

”Nu am văzut ca RP Chineză să fi trimis arme Rusiei, dar am văzut semnale cum că ar lua în calcul să o facă. Ar fi o mare greşeală, căci ar sprijini un război ilegal şi vor exista consecinţe”, a declarat șeful NATO.

În privinţa unei posibile încetări a focului în Ucraina, Stoltenberg a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin nu se pregăteşte pentru pace, ci pentru intensificarea războiului şi a insistat că Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie.

”Dacă dorim o pace care să garanteze independenţa Ucrainei atunci trebuie să sprijinim militar Ucraina acum”, a subliniat el.

Întrebat dacă are vreun mesaj pentru Rusia, Stoltenberg a spus că Putin este cel care ar trebui să pună capăt războiului. ”Mesajul pentru Moscova este că preşedintele rus a început acest război, tot el este cel care trebuie să pună capăt acestui război”.

Răspunzând unei întrebări despre relaţiile dintre NATO şi Republica Moldova, Stoltenberg a spus că una dintre lecţiile războiului din Ucraina este aceea că e nevoie să fie întărită capacitatea de rezilienţă a acelor ţări care pot fi vulnerabile la o agresiune rusă.

El a sugerat totodată ca, pentru ca aderarea Ucrainei la NATO să se materializeze, prima condiţie este ca Ucraina să continue să fie o ţară independentă.

După război, vor trebui luate măsuri pentru ca să nu se mai întâmple ceva asemănător, a insistat Stoltenberg, care a amintit de atacul Rusiei asupra Ucrainei şi de anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, evenimente anterioare actualei invazii ruse declanşate împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

”Trebuie să rupem acest ciclu de agresiuni ruse”, a concluzionat secretarul general al NATO.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#razboi Rusia Ucraina, #Jens Stoltenberg NATO, #plan pace Ucraina, #China , #Razboi Ucraina