Importanța istorică a vizitei lui Zelenski în SUA: ”Pe urmele lui Churchill” ANALIZĂ CNN

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 21:48
4316 citiri
Importanța istorică a vizitei lui Zelenski în SUA: ”Pe urmele lui Churchill” ANALIZĂ CNN
Președintele Ucrainei la Casa Albă FOTO Twitter / Nexta

Vizita de miercuri, 21 decembrie, a președintelui Volodimir Zelenski la Casa Albă va întări simbolic rolul SUA în războiul pentru supraviețuirea Ucrainei și va transmite Kremlinului un semnal puternic, se arată într-o analiză CNN.

Vizita președintelui ucrainean va sublinia și rolul decisiv al președintelui american Joe Biden în revitalizarea alianței occidentale, care a ținut piept decenii la rând Uniunii Sovietice și care acum combate noul expansionism al Moscovei.

Războiul exemplifica ceea ce Biden a încadrat drept o luptă globală între democrație și totalitarism, pe care a pus-o în centrul politicii sale externe, mai notează notează jurnaliștii.

Nou ajutor militar pentru Ucraina

Joe Biden va anunța, în timpul vizitei lui Zelenski, un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, în care va fi inclus și sistemul de apărare antiaeriană Patriot.

Washingtonul plănuiește, de asemenea, să trimită Ucrainei kituri care permit convertirea muniției mai puțin sofisticate în ”bombe inteligente” pentru a ținti liniile defensive ale rușilor, au declarat surse de la Pentagon pentru CNN.

Vizita lui Zelenski are loc, totodată, în timp ce Congresul SUA este gata să aprobe un alt ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații NATO.

Pe urmele lui Churchill

Sosirea lui Zelenski în SUA evocă, totodată, vizita premierului britanic Winston Churchill la Washington, cu 81 de ani în urmă, care a întărit alianța care avea să câștige Al Doilea Război Mondial, clădind apoi lumea democratică postbelică, mai arată analiza CNN.

În discursul susținut prin videoconferință anul acesta în Parlamentul de la Londra, președintele Ucrainei a comparat rezistența poporului său împotriva Rusiei cu cea a națiunii britanice în fața bombardamentelor naziste. El a parafrazat unele dintre cele mai faimoase cuvinte rostite de Churchill: ”Nu ne vom preda, nu vom pierde, vom merge până la capăt”.

La Washington, el ar putea trăi aceeași experiență pe care Churchill a avut-o în capitala Americii, scăldată de luminile Crăciunului, după lunile de întuneric aduse de raidurile aeriene, notează jurnaliștii.

Liderul britanic a traversat oceanul la bordul navei HMS Duke of York, evitând submarinele naziste care mișunau prin Atlantic, apoi a luat avionul de pe coasta Virginiei până la Washington, unde pe 22 decembrie 1941 era primit de președintele Franklin Roosevelt, înainte de conferința de presă comună din următoarea zi. După zile de analize și întâlniri, cei doi lideri au plănuit înfrângerea Germaniei naziste și a Japoniei și au pus bazele alianței occidentale pe care Biden a revigorat-o prin sprijinul său pentru Ucraina. Churchill, care tânjise mai multe luni la intrarea Statelor Unite în Al Doilea Război Mondial și știa bine că aceasta era cheia înfrângerii lui Hitler, a spus atunci: ”Am petrecut aceste sărbători departe de țara mea, departe de familia mea și totuși nu pot să spun cu adevărat că m-am simțit departe de casă”, potrivit Digi24.

Și Zelenski are parte de o primire demnă de un erou și speră că sprijinul suplimentar al SUA va însemna că Washingtonul ”a tras sabia libertății și a aruncat teaca”, cum a spus Churchill despre administrația Roosevelt în discursul său către Congres din 26 decembrie 1941.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
SUA ”vor furniza rapid noi ajutoare militare importante care să răspundă nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi în domeniul apărării aeriene”, imediat ce Senatul american...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#razboi Rusia Ucraina, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #vizita zelenski sua, #Joe Biden presedinte SUA, #Churchill , #stiri Volodimir Zelenski