Putin a demis-o pe fosta procuroare generală din Crimeea. Declarațiile despre războiul din Ucraina care l-au înfuriat

Luni, 13 Iunie 2022, ora 17:25 4302 citiri
Natalia Poklonskaia s-a născut în Ucraina FOTO Facebook / Наталья Поклонская

Natalia Poklonskaia a fost demisă luni, 13 iunie, din funcția de șef adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei responsabilă de relațiile cu cetățenii din afara țării, în urma unui decret semnat de președintele Vladimir Putin.

Decizia vine la câteva săptămâni după ce Poklonskaia, fostă procuroare generală a peninsulei Crimeea, a criticat invazia Ucrainei, notează The Moscow Times.

După finalizarea mandatului de procuror, ea a fost aleasă deputat în parlamentul de la Moscova, fiind membră a partidului Rusia Unită condus de Putin, și, ulterior, în februarie, numită director adjunct al Rossotrudnichestvo.

Natalia Poklonskaia are 42 de ani și s-a născut în Ucraina. Ea a trecut de partea rușilor în 2014, în timpul anexării ilegale a Crimeii.

Într-un mesaj postat pe Facebook, fosta procuroare i-a mulțumit lui Putin pentru ”încredere și susținere”. Poklonskaia a susținut că se va muta pe un alt post, fără a da însă mai multe detalii.

Critici dure împotriva războiului declanșat de Putin

În urmă cu câteva săptămâni, Natalia Poklonskaia a catalogat ”operațiunea militară specială” în Ucraina drept o ”catastrofă”.

”Mor oameni, case și orașe întregi sunt distruse, lăsând milioane de persoane refugiate. Trupuri și suflete sunt mutilate. Inima mi-e plină de durere.

Cele două țări native ale mele se ucid reciproc și nu mi-am dorit niciodată asta”, a spus ea înre-un mesaj video transmis la un forum internațional organizat în luna aprilie.

Ulterior, a criticat și afișarea literei Z, devenită simbol al susținerii războiului din Ucraina, potrivit Digi24.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News