Maia Sandu, victimă a propagandei ruse. Fake news fabricat despre o ”mobilizare” în Republica Moldova și România VIDEO

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 21:39 4820 citiri
Propaganda rusă a atribuit alte replici Maiei Sandu FOTO captură video

Ministerul Apărării de la Chișinău a negat luni, 3 octombrie, informațiile apărute în presa din Rusia conform cărora președinta Maia Sandu ar plănui o mobilizare militară în Republica Moldova.

Inițial, informația falsă a apărut pe un canal de Telegram, WarGonzo, care ar fi gestionat de jurnalistul rus Semeon Pegov, cunoscut ca un propagandist al Kremlinului.

În postare scrie că Maia Sandu va anunța mobilizarea militară a cetățenilor, care, împreună cu militarii din România, ar urma să deschidă un nou front în războiul din Ucraina pentru a opri înaintarea militarilor ruși în Nikolaev și alte localități, relatează Radio Europa Liberă Moldova.

Ulterior, în presa rusă a apărut și un video în care propagandiștii lui Putin au susținut că președinta Republicii Moldova a discutat despre mobilizare cu premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal.

”Înregistrarea video este o tentativă de implicare a Președintei Maia Sandu într-o manipulare de tip deep fake.Declarațiile prezentate în această falsificare nu corespund realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet”, a transmis administrația prezidențială.

Autoritățile de la Chișinău mai subliniază că, potrivit Constituției, Republica Moldova se va apăra doar dacă va fi atacată. Ministerul Apărării subliniază că mobilizarea militară poate fi demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război, ceea ce nu s-a întâmplat în Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News