Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Garanțiile de securitate cerute de Emmanuel Macron pentru Ucraina, până la primirea în NATO: ”Nu trebuie să lăsăm Europa să fie răpită încă o dată”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 18:54
2280 citiri
Garanțiile de securitate cerute de Emmanuel Macron pentru Ucraina, până la primirea în NATO: ”Nu trebuie să lăsăm Europa să fie răpită încă o dată”
Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, la Paris FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri, 31 mai, acordarea unor garanţii de securitate ”tangibile şi credibile” Ucrainei, în aşteptarea aderării ţării la NATO. Liderul de la Paris a pledat, din nou, pentru o ”Europă a apărării” mai puternică, transmite AFP.

Într-un discurs susţinut la Forumul regional de securitate Globsec, preşedintele francez a cerut, de asemenea, Uniunii Europene să-şi ”regândească” guvernanţa şi ”să inventeze alte formate” pentru a putea integra mai repede în rândurile sale statele candidate din Balcani, precum şi Ucraina şi Republica Moldova.

”Dacă vrem (...) să avem greutate în faţa Rusiei, dacă vrem să fim credibili faţă de ucraineni, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele de a împiedica orice nouă agresiune (rusă) şi să o includem într-o arhitectură de securitate credibilă”, a indicat Macron.

Garanţiile pe care el le sugerează ar putea fi acordate de diferite state membre ale NATO, până la intrarea efectivă a Ucrainei în Alianţă, dar care va rămâne într-o perspectivă îndepărtată atât timp cât se află în război cu Rusia.

În astfel de garanţii s-ar putea regăsi şi livrările de arme şi de tehnologii militare, precum şi instruirea militarilor ucraineni, în special a piloţilor avioanelor de vânătoare occidentale ce vor fi livrate Ucrainei.

”Trebuie să construim ceva între securitatea oferită Israelului (de către SUA n. red.) şi o aderare deplină” la NATO a Ucrainei, a mai sugerat Macron, admiţând însă că este puţin probabil un consens la summitul NATO de la Vilnius asupra aderării Ucrainei la Alianţă.

”Europa apărării”

Şeful statului francez s-a lansat şi într-o pledoarie în favoarea ”suveranităţii europene”, mai ales pe plan militar, idee primită însă cu rezerve de statele est-europene care se tem cel mai mult de Rusia şi ale căror guverne preferă mai degrabă o apropiere strânsă de SUA.

”Nu trebuie să lăsăm Europa să fie răpită încă o dată”, a clamat Macron, făcând aluzie la vechiul război rece dintre Occident şi URSS. ”O Europă a apărării, pilon european în cadrul NATO, este indispensabilă pentru a fi credibili pe termen lung”, a motivat Macron, care, în plus, a îndemnat statele europene să cumpere arme produse de industria europeană de apărare şi să-şi adapteze armatele cu o ”capacitate de lovire în profunzime”.

”Geografia nu se va schimba, va trebui să coabităm într-o manieră mai paşnică, fără nicio naivitate, cu Rusia de mâine”, a mai apreciat liderul de la Elysee.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #garantii de securitate, #Emmanuel Macron presedinte francez, #aderare Ucraina NATO, #europa apararii , #Razboi Ucraina