Antony Blinken și Serghei Lavrov, prima dată față în față după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Discuția a durat mai puțin de 10 minute

Joi, 02 Martie 2023, ora 17:06
4274 citiri
Antony Blinken și Serghei Lavrov, prima dată față în față după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Discuția a durat mai puțin de 10 minute
Antony Blinken Blinken şi Serghei Lavrov s-au întâlnit față în față ultima dată înainte de declanțarea războiului, la 24 februarie 2022 FOTO Hepta

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au avut o scurtă discuție joi, 2 martie, în marja reuniunii G20 de la New Delhi, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Aceasta a fost prima întâlnire faţă în faţă a şefilor diplomaţiei de la Washington şi Moscova de la invazia rusă din Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, relatează The Guardian.

Discuțiile au durat mai puțin de 10 minute.

Blinken i-a spus lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să susţină apărarea Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, a declarat oficialul american. De asemenea, şeful diplomaţiei americane a cerut Moscovei să revină asupra deciziei de a-şi suspenda participarea la tratatul nuclear New START şi să-l elibereze pe cetăţeanul american reţinut de Moscova Paul Whelan.

”Secretarul de stat a considerat că scopul a fost de a transmite direct aceste trei mesaje, pe care le vedem ca promovând interesele noastre”, a declarat oficialul Departamentului de Stat. ”Rămânem mereu cu speranţa că ruşii vor reveni asupra deciziei lor şi vor fi pregătiţi să se angajeze într-un proces diplomatic care poate duce la o pace corectă şi durabilă, dar nu aş spune că după această întâlnire ar fi de aşteptat ca lucrurile să se schimbe pe termen scurt”, a adăugat acesta.

Serghei Lavrov nu a menţionat nimic despre întâlnirea avută cu Blinken în timpul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o după reuniunea de joi a miniştrilor de externe din cadrul G20, grupul ce reuneşte ţările cu cele mai dezvoltate economii.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat însă că întâlnirea a avut loc. ”Blinken a vrut să ia legătura cu Lavrov. Pe drum, în timp ce se deplasau către a doua sesiune a Celor Douăzeci, a vorbit cu Serghei Viktorovici (Lavrov). Nu a fost vorba de convorbiri, întâlnire etc.”, a declarat ea pentru CNN.

Ultima dată când Blinken şi Lavrov s-au întâlnit personal a fost înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022.

La reuniunea miniştrilor de externe din G20, găzduită joi de New Delhi, Statele Unite şi aliaţii lor europeni s-au contrat cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina, părţile rivale acuzându-se reciproc de destabilizarea lumii. Statele Unite şi aliaţii lor europeni au îndemnat ţările din Grupul celor 20 (G20) să menţină presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt conflictului, aflat acum în cel de-al doilea an. Rusia a ripostat, acuzând Occidentul că a transformat activitatea pe agenda G20 într-o ”farsă” şi a declarat că delegaţiile occidentale au vrut să transfere asupra Moscovei responsabilitatea pentru eşecurile lor economice.

Reuniunea s-a încheiat fără un comunicat comun, din cauza divergenţelor asupra conflictului din Ucraina. Emiterea unei declaraţii finale a eşuat şi din cauza insistenţei Rusiei de a include în text necesitatea unei anchete ”imparţiale” asupra exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream, în septembrie, în Marea Baltică.

În declaraţia acordată presei după încheierea reuniunii G20, Lavrov a anunţat că declaraţia finală a fost blocată şi preşedinţia indiană va prezenta un rezumat al reuniunii. ”Noi vorbim de bune maniere. Ei bine, omologii noştri occidentali au devenit foarte răi la acest capitol. Ei nu se mai gândesc la diplomaţie, ei doar şantajează şi ameninţă pe toată lumea”, a mai spus ministrul rus de Externe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#razboi Rusia Ucraina, #summit G20, #India, #discutii, #Antony Blinken, #Serghei Lavrov , #Razboi Ucraina