Noi dezvăluiri din discuția lui Zelenski cu Xi Jinping. Ce i-a cerut președintele Ucrainei omologului chinez

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 23:59
4470 citiri
Noi dezvăluiri din discuția lui Zelenski cu Xi Jinping. Ce i-a cerut președintele Ucrainei omologului chinez
Președintele Ucrainei a avut pe 26 aprilie 2023 prima discuție cu Xi Jinping după invazia Rusiei FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat vineri, 28 aprilie, că i-a cerut omologului său chinez, Xi Jinping, ajutorul în dosarul privind copiii ucraineni ”deportaţi” de Rusia, relatează AFP.

”M-am adresat cu această cerere preşedintelui chinez” în cursul convorbirii telefonice de miercuri, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Kiev, Volodimir Zelenski.

”Trebuie să angajăm (...) diverse ţări pentru a exercita presiuni asupra agresorului şi teroristului rus, care ne-a răpit atât de mulţi copii”, a denunţat el.

”Este într-adevăr dificil de făcut acest lucru”, a apreciat Zelenski în faţa jurnaliştilor.

ONU şi alţi actori internaţionali încearcă ”să facă ceva” în vederea rezolvării acestei probleme, însă, ”pentru moment, rezultatele sunt slabe”, anunţă el.

Kievul estimează că cel puţin 19.400 de copii au fost ”răpiţi” şi duşi în Rusia sau în teritorii ucrainene pe care ruşii le-au ocupat de la începutul invaziei şi că mulţi ar fi fost plasaţi în familii situate, în unele cazuri, la mii de kilometri de locuinţele lor.

Peste 360 de copii au fost recuperaţi de către autorităţile ucrainene, potrivit unor date oficiale.

În martie, Curtea Penaklă Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, cu privire la aceste deportări.

Curtea, cu sediul la Haga, în Olanda, a emis un mandat de arestare şi pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus însărcinat cu copiii.

Procurorul CPI Karim Khan, care anchetează de peste un an acuzațiile cu privire la eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse, a estimat că este vorba despre ”mii” de presupuse deportări de copii ucraineni către Rusia sau teritorii ucrainene controlate de Moscova.

Volodimir Zelenski a mai declarat vineri că a avertizat Beijingul, în convorbirea sa cu Xi Jinping, împotriva oricărei eventuale vânzări de armament chinez Rusiei.

Ucraina ar vrea ca toate ţările să înţeleagă riscurile furnizării oricărui tip de armament Rusiei”, a subliniat el.

Zelenski a declarat că a ”auzit un răspuns pozitiv” de la Xi Jinping în acest subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski și-a lăsat semnătura pe monumentul simbol de la intrarea în regiunea Donețk. Vizita pe linia frontului FOTO
Zelenski și-a lăsat semnătura pe monumentul simbol de la intrarea în regiunea Donețk. Vizita pe linia frontului FOTO
Președintele Ucrainei a făcut o vizită în cele mai fierbinți zone din regiunea Donețk, pe linia frontului, și a lăsat un autograf pe legendara stemă de la intrarea în regiune. Mulți...
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
#razboi Rusia Ucraina, #copii ucraineni deportati, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #discutie telefonica, #Xi Jinping presedinte China , #stiri Volodimir Zelenski