Bogdan Aurescu, despre amenințarea Rusiei privind utilizarea armei nucleare: ”Vin din partea unui stat care este în defensivă”

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 17:23
3971 citiri
Bogdan Aurescu, despre amenințarea Rusiei privind utilizarea armei nucleare: ”Vin din partea unui stat care este în defensivă”
Rachete Topol M care pot fi încărcate cu focoase nucleare FOTO captură YouTube

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit sâmbătă, 5 noiembrie, despre riscul ca Rusia să utilizeze arma nucleară.

Întrebat sâmbătă, la Digi 24, cât de serios ar trebui să fie luate în considerare ameninţările Rusiei, Bogdan Aurescu a explicat că aceste ameninţări vin din partea unui stat aflat în conflict, deci trebuie luate în serios.

”Sigur că ele trebuie să fie luate în serios, pentru că ele provin din partea unui stat care este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Vin în contrast, de fapt, cu această calitate, pentru că, dacă eşti membru în Consiliul de Securitate al ONU, ai o responsabilitate suplimentară în ceea ce priveşte asigurarea păcii şi securităţii internaţionale. În al doilea rând, vin din partea unui stat aflat în conflict şi care, în momentul ăsta, este în defensivă. Contraofensivele ucrainene au pus cumva într-o situaţie delicată atât forţele armate ruse, cât şi conducerea Federaţiei Ruse. Şi atunci, la momentul sfârşitului de septembrie, în acest an, conducerea Rusiei a considerat că trebuie să facă ceva pentru a prelua iniţiativa sau, măcar, să dea impresia că preia iniţiativa în acest conflict. Şi atunci au apărut anunţurile cu privire la referendumuri, anunţul referitor la mobilizarea parţială şi aceste ameninţări cu folosirea armei nucleare”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a adăugat că nu sunt, în acest moment, indicaţii privind o intenţie concretă a Rusiei de a folosi arma nucleară.

”Nu sunt, în momentul de faţă, după toate informaţiile pe care le deţinem, indicaţii cu privire la o intenţie concretă a Federaţiei Ruse de a utiliza arma nucleară. Sigur, vorbim despre momentul în care suntem astăzi, când înregistrăm această emisiune. Adică nu sunt elemente concrete în teren, din partea unităţilor specializate ale armatei ruse, care să indice o astfel de intenţie. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenţi în continuare, pentru că, repet, chiar şi dacă procentual, să spunem, această ameninţare este redusă ca probabilitate de a fi pusă în practică, totuşi, ameninţarea cu folosirea armelor nucleare este un lucru foarte serios. Pe de altă parte, pe 2 noiembrie, am văzut că Federaţia Rusă a emis o declaraţie foarte importantă, o declaraţie pe care a făcut-o în calitate de stat deţinător de arme nucleare şi prin care reiterează poziţia sa cu privire la rezerva de utilizare a armelor nucleare, doar în cazuri cu totul şi cu totul excepţionale, aşa cum, de altfel, toate cele cinci puteri nucleare care sunt membri permanenţi în Consiliul de Securitate şi le-au asumat, inclusiv la începutul acestui an, în luna ianuarie, printr-o declaraţie similară. Probabil că Federaţia Rusă a înţeles gravitatea ameninţărilor pe care le-a făcut şi a încercat cumva să elimine din îngrijorările de la nivel global, aşa cum, de altfel, încercarea de suspendare a Acordului privind grânele prin Marea Neagră, între 29 octombrie, când s-a anunţat suspendarea, şi 2 noiembrie, când s-a reluat aplicarea Acordului, a îngrijorat nu doar Ucraina şi nu doar Uniunea Europeană, ci toată comunitatea internaţională care depinde de aceste grâne. Pentru că, aşa cum spuneaţi mai devreme, criza alimentară este deja în curs, ea se bazează deja pe evoluţii anterioare războiului, iar războiul declanşat de Rusia nu a făcut decât să agraveze criza alimentară sau perspectivele crizei alimentare în multe părţi ale lumii”, a precizat Bogdan Aurescu.

Întrebat, de asemenea, dacă Vladimir Putin dă o bombă nucleară, chiar şi una mică, cu efecte locale, ce se va întâmpla, ministrul a precizat că acesta este un act extrem de grav.

”Este un act extrem de grav. Este clar că va exista o reacţie foarte fermă a comunităţii internaţionale şi deja aţi văzut că există avertismente, care au fost transmise direct de către Statele Unite, cred că şi de alte state nucleare, către Rusia, cu privire la consecinţe”, a spus Aurescu.

Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică, 24 martie, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o...
#razboi Rusia Ucraina, #arme nucleare Rusia, #Bogdan Aurescu ministru Externe , #stiri Bogdan Aurescu