Ce vor face SUA în cazul în care China va trimite Rusiei arme și muniții: ”Sper că Beijingul ia foarte în serios ce spunem”

Marti, 28 Februarie 2023, ora 17:44
6697 citiri
Ce vor face SUA în cazul în care China va trimite Rusiei arme și muniții: ”Sper că Beijingul ia foarte în serios ce spunem”
Președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul rus, Vlaimir Putin FOTO Hepta

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a avertizat China marți, 28 februarie, să nu trimită arme sau muniții Rusiei.

”Ceea ce pot spune este că am avertizat foarte clar China asupra implicaţiilor şi consecinţelor de a da curs furnizării acestui sprijin” letal pentru Moscova, a semnalat Blinken, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă după o reuniune desfăşurată la Astana cu statele central-asiatice foste republici sovietice.

”De exemplu, nu vom ezita să luăm măsuri împotriva companiilor chineze sau persoanelor care încalcă sancţiunile noastre sau se implică într-un alt mod în sprijinirea efortului de război al Rusiei”, a indicat secretarul american de stat.

El a adăugat că Washingtonul a transmis aceste avertismente în baza ”informaţiilor de care dispunem, conform cărora China examinează trecerea de la sprijinul neletal, pe care unele companii îl oferă efortului de război rus în Ucraina, la un sprijin material letal”.

”Sper că China ia foarte în serios ceea ce spunem”, a insistat Blinken, care a susţinut că un eventual ajutor militar chinez pentru Rusia va însemna nu doar o ”gravă problemă” pentru relaţiile Chinei cu SUA, ”ci şi o gravă problemă pentru legăturile sale (ale Chinei - n.red.) cu ţările din întreaga lume”.

De la începutul războiului în Ucraina, China s-a abţinut să ofere Rusiei ajutor militar, dar, conform unor surse din interiorul serviciilor americane de informaţii, ar înclina la ora actuală să facă un asemenea pas. Potrivit unor astfel de surse citate de CNN, guvernul de la Beijing ar intenţiona să livreze Moscovei drone şi muniţii.

Eventuale livrări masive de muniţii chineze către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii. Însuşi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele Alianţei, ale căror stocuri de muniţii au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Stația spațială chineză Tiangong a fost lovită de resturi spațiale în această iarnă și a rămas parțial fără energie. După aceea, China a decis să își intensifice eforturile de...
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
#razboi Rusia Ucraina, #avertisment sua, #China, #livrari ame rusia, #Antony Blinken , #Razboi Ucraina