Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 18:48 3798 citiri
Angel Tîlvăr a fost numit la conducerea Ministerului Apărării după demisia lui Vasile Dîncu FOTO Facebook

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat joi, 1 decembrie, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar că trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu.

”România nu se teme de un atac. În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi şi fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situaţie, iar domeniu militar este un domeniu care operează cu variante. Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internaţional.

O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacţii. Sunt sigur că la nivelul decidenţilor militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziţionează faţă de o situaţie sau alta, există variante luate în discuţie şi care fac şi obiectul preocupărilor pe care le au în mod obişnuit. Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o ţară, populaţia unei ţări, îşi poate desfăşura activitatea în condiţii de normalitate”, a declarat Angel Tîlvăr, la Antena 3.

Întrebat dacă este exclus ca Vladimir Putin să folosească arma nucleară tactică, ministrul Apărării a răspuns: ”Unul din elementele care i se poate asocia (lui Vladimir Putin - n.red.) este impredictibilitatea. Deci, nu ştiu dacă există probabilitatea. Din punct de vedere teoretic, posibilităţile nu sunt excluse. Au fost evocate şi de experţi în analiza militară, şi de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple aşa ceva”.

Tîlvăr a mai spus că ”decizia de a face pace aparţine la acest moment Ucrainei”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News