UE a aprobat un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina: ”Trebuie să câștige acest război”

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 21:43 1494 citiri
UE a promis că va ajuta Ucraina cât timp va fi nevoie FOTO Twitter / Ursula von der Leyen

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat luni seară, 23 ianuarie, că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o nouă tranşă, în valoare de 500 de milioane de euro, din ajutorul militar pentru Ucraina, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe desfăşurată la Bruxelles.

În conferinţa de presă de la finalul reuniunii, Borrell a spus că această a şaptea tranşă aduce valoarea sprijinului de până acum pentru Ucraina, în cadrul Instrumentului European pentru Pace, la 3,6 miliarde de euro.

Susţinerea militară, financiară şi umanitară din partea UE pentru Kiev ajunge astfel la 49 de miliarde de euro.

”Vom continua să sprijinim Ucraina în cel mai bun mod posibil, Ucraina trebuie să câştige acest război. I-am transmis ministrului de externe Dmitro Kuleba că vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar. Rusia continuă atacurile barbare, sistematice asupra populaţiei şi infrastructurii civile din Ucraina şi se plasează astfel de partea greşită, încălcând legile umanitare internaţionale”, a afirmat înaltul demnitar european.

În aceeaşi conferinţă de presă, Borrell a precizat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2 în Ucraina. Acest model de blindate este considerat cel mai potrivit pentru armata ucraineană în lupta cu forţele ruse.

Presiunea asupra guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz pentru a autoriza trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina a sporit luni după ce Polonia a afirmat că va solicita Germaniei permisiunea de a reexporta acest tip de tancuri în Ucraina, dar că ar putea trimite Kievului blindatele în cadrul unei coaliţii internaţionale chiar şi fără aprobarea Berlinului.

”În acest punct nu există argumente bune pentru care tancurile nu pot fi furnizate”, a susţinut ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, în timp ce omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis a insistat că trimiterea tancurilor nu mai poate fi întârziată nici măcar cu o zi.

În opinia şefului diplomaţiei estoniene Urmas Reinsalu, Germania, ca ”motor al Europei”, are o responsabilitate specială de a ajuta Ucraina.

Ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a sintetizat situaţia actuală, spunând că Rusia ar putea câştiga războiul dacă europenii ”nu ajută Ucraina cu ce are ea nevoie acum”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News