NATO și UE își consolidează cooperarea în fața agresiunii Rusiei. Acordul istoric semnat la Bruxelles VIDEO

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 14:32
3708 citiri
NATO și UE își consolidează cooperarea în fața agresiunii Rusiei. Acordul istoric semnat la Bruxelles VIDEO
Cei trei lideri au cerut mai mult sprijin pentru Ucraina FOTO Twitter

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat marţi, 10 ianuarie, la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, Declaraţia Comună de Cooperare NATO-UE.

Cei trei lideri au anunțat că NATO și UE sunt hotărâte să își consolideze parteneriatul și au făcut apel la întărirea sprijinului acordat Ucrainei.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a apropiat UE şi NATO. Prin Declaraţia de azi, vrem să ne aducem cooperarea la nivelul superior, pentru a asigura pacea şi stabilitatea”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

”De la începutul războiului rus în Ucraina, cooperarea UE-NATO a devenit mai puternică. Astăzi, prin noua Declaraţie Comună, ne aducem parteneriatul la un nou nivel. Ne vom adânci cooperarea şi o vom extinde la domenii noi”, a transmis și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În ceea ce privește războiul, șeful NATO a transmis că nu există semne că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar fi schimbat obiectivele. ”Ei au arătat o disponibilitate mare de a tolera pierderi și suferințe. Nu avem niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așadar, este periculos să subestimăm Rusia”, a spus Stoltenberg. Șeful NATO a subliniat însă că Putin a eșuat în tentativele de a diviza aliații occidentali și de a submina sprijinul acordat de aceștia Ucrainei.

Principalele puncte ale declarației comune

”Războiul brutal purtat de Rusia împotriva Ucrainei încalcă dreptul internațional și principiile Cartei ONU. Acesta subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Războiul Rusiei a exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”, se arată în documentul semnat marți, potrivit Europa Liberă România.

”Solidaritatea cu Ucraina și sprijinul neclintit și continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, este un alt punct al declarației, care mai menționează și ”provocările din ce în ce mai mare ale Chinei”.

Relațiile dintre NATO și UE au fost instituționalizate la începutul anilor 2000, după ce în anii '90 au promovat o mai mare responsabilitate europeană în domeniul apărării (cooperarea NATO-Uniunea Europeană de Vest).

Mesajul lui Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a salutat semnarea celei de-a treia declaraţii comune NATO - UE, care consolidează cooperarea transatlantică.

”România îşi reafirmă convingerea că solidaritatea şi cooperarea sunt elementele cheie pentru apărarea securităţii şi valorilor noastre comune. Suntem mai puternici împreună!”, a transmis premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunță vineri, 19 aprilie, că statele membre NATO au ajuns la un acord asupra trimiterii unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare - inclusiv...
#razboi Rusia Ucraina, #cooperare nato ue, #declaratie comuna, #Ursula von der Leyen Comisia Europeana, #Jens Stoltenberg NATO , #Razboi Ucraina
Comentarii