Loviturile de tip răzbunare apropie și mai mult America și Iranul de pragul războiului

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 03:35
5254 citiri
Loviturile de tip răzbunare apropie și mai mult America și Iranul de pragul războiului

În cele aproximativ 100 de zile de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, președintele Joe Biden a încercat să ajute Israelul să câștige războiul din Gaza și să împiedice transformarea conflictului într-un război regional cu Iranul și cu forțele sale proxy. Acest lucru se dovedește a fi mai dificil, deoarece "axa de rezistență" a Iranului și Israelul și America se angajează în lovituri tot mai periculoase una împotriva celeilalte, inclusiv asasinate.

Aliații iranieni din Irak și Siria au lansat aproximativ 140 de atacuri cu rachete și drone împotriva trupelor americane de la începutul războiului din Gaza. Poate cel mai grav a avut loc la 20 ianuarie, cu o salvă de "rachete balistice și rachete multiple" lansate asupra bazei Al Asad din vestul Irakului, potrivit Comandamentului Central al Americii. Rapoartele spun că bateriile de apărare aeriană Patriot au interceptat majoritatea rachetelor, dar unele au lovit baza, provocând contuzii sau rănirea unui număr necunoscut de americani și irakieni.

Până în prezent, America a ripostat împotriva reprezentanților locali. Biden se va confrunta acum cu o presiune tot mai mare pentru a lua măsuri mai puternice împotriva Iranului.

Există o dilemă: nu faci nimic și America pare slabă; sau ripostezi și riști un nou război într-un an electoral.

Între timp, în Yemen, America a lansat al șaptelea raid împotriva unui alt aliat iranian, miliția houthi care conduce o mare parte din țară, în încercarea de a opri tirurile sale de rachete asupra navelor care trec prin strâmtoarea Bab al-Mandab. Rebelii Houthi susțin că acționează în sprijinul palestinienilor, împotriva navelor care navighează spre Israel sau a navelor de război occidentale. Dar țintele lor sunt aleatorii, în ciuda relatărilor potrivit cărora ar primi ajutor din partea membrilor Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran, garda pretoriană a regimului clerical, pentru a identifica navele și a manevra armele.

Echilibristică periculoasă

Joe Biden admite că loviturile americane nu îi vor opri pe houthi. Cu toate acestea, „Washington Post“ relatează că administrația Biden elaborează planuri pentru o „campanie militară susținută” în Yemen, în ciuda reticențelor unor oficiali.

America și Iranul joacă astfel un periculos număr de echilibristică. Iranul și-a ajutat aliații din „axa rezistenței” să pună în scenă atacuri menite să slăbească Israelul, să înlăture America și să discrediteze statele arabe care au făcut pace (sau sunt pe cale să) cu Israelul. America, la rândul său, s-a angajat în represalii limitate. Ambele au evitat o confruntare directă. Dar este posibil ca echilibrul acesta să nu reziste.

În primul rând, Israelul duce un război nu atât de secret împotriva Iranului și a aliaților săi, în paralel cu confruntările deschise cu Hamas și Hezbollah.

„Administrația Biden știe că are o problemă fără o soluție”, spune Aaron David Miller de la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank din Washington, DC. „Nu poate decât să încerce să o gestioneze”.

Cea mai bună speranță a lui Biden este ca Israelul să câștige în curând, sau cel puțin să încetinească războiul din Gaza, reducând astfel furia din întreaga regiune. Dar Israelul nu a înăbușit Hamas și nici nu și-a recuperat ostaticii și dă puține semne că ar fi gata să se oprească. Bilanțul victimelor palestiniene a depășit 25.000 de morți. Unii acuză Israelul de genocid. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, respinge categoric apelul lui Biden pentru un viitor stat palestinian.

În timp ce Biden se străduiește să se țină în frâu în Orientul Mijlociu, Miller spune că s-ar putea să fie la un incident sau un atac terorist distanță de un război regional. „Dacă acest lucru continuă, iar una dintre aceste lovituri chiar ajunge să ucidă un număr semnificativ de americani, administrația nu va avea de ales decât să lovească în IRGC”.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Zeci de morți și răniți după un nou atac al Israelului asupra Rafah, orașul unde peste un milion de palestinieni s-au refugiat în urma războiului
Zeci de morți și răniți după un nou atac al Israelului asupra Rafah, orașul unde peste un milion de palestinieni s-au refugiat în urma războiului
Atacuri aeriene israeliene asupra a trei case din oraşul Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, s-au soldat cu 13 morţi şi mulţi răniţi, au anunţat luni medicii, potrivit Reuters. Sursele...
#razboi Israel, #Gaza, #Hamas, #orientul mijlociu, #SUA, #Iran , #Razboi Gaza