Avertismentul NATO pentru Iran și Hezbollah, în contextul războiului din Israel: ”Nu încercați să profitați de situație”

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 20:08
2731 citiri
Avertismentul NATO pentru Iran și Hezbollah, în contextul războiului din Israel: ”Nu încercați să profitați de situație”
Șeful NATO, Jens Stoltenberg FOTO Hepta

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat joi, 12 octombrie, un apel către naţiunile şi organizaţiile ”ostile” Israelului, între care a menţionat Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah din Liban, să nu profite de confruntarea dintre statul israelian şi gruparea islamistă Hamas şi să nu escaladeze conflictul, relatează EFE.

”Situaţia din Orientul Mijlociu este acum foarte dificilă şi, bineînţeles, există întotdeauna riscul ca naţiunile sau organizaţiile ostile Israelului să încerce să profite de această situaţie. Este vorba, de exemplu, de organizaţii precum Hezbollah sau o ţară precum Iranul”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles.

”Este un mesaj către ţările şi organizaţiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să profite de situaţie”, a insistat el, adăugând că SUA au desfăşurat forţe militare în regiune pentru a preveni o escaladare.

Stoltenberg a subliniat că Israelul ”are dreptul să se apere” şi că, pe măsură ce conflictul evoluează, ”protecţia civililor este esenţială”.

La reuniunea de joi a miniştrilor NATO, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a informat - prin teleconferinţă - pe aliaţi cu privire la ”atacurile teroriste oribile ale Hamas împotriva Israelului şi la răspunsul în desfăşurare din partea Israelului”, a declarat Stoltenberg.

”Aliaţii au condamnat cu fermitate atacurile nejustificate ale Hamas împotriva civililor şi au cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, a spus el, adăugând că o serie de aliaţi ”au spus clar că acordă sprijin practic Israelului”.

Stoltenberg a subliniat că NATO, ca organizaţie, nu este ”direct implicată” în războiul dintre Israel şi Hamas, dar a recunoscut că este important ca miniştrii din ţările membre să fi abordat astăzi situaţia din Israel şi teritoriile palestiniene.

El a afirmat că ministrul israelian al apărării le-a arătat omologilor săi din NATO o înregistrare video ”şocantă” care, potrivit spuselor sale, conţinea imagini ”oribile! ale atacurilor din weekend şi ale victimelor.

Secretarul general al NATO a spus că unele dintre aceste imagini au fost deja arătate publicului larg şi a adăugat că înregistrarea video a confirmat ”brutalitatea atacurilor asupra civililor nevinovaţi”.

Ministrul israelian a explicat pe reţeaua X (fostă Twitter) că le-a descris aliaţilor ”atrocităţile comise de Hamas împotriva copiilor, femeilor şi bătrânilor”, potrivit AFP.

”Pe măsură ce acest conflict evoluează, protecţia civililor este tot mai importantă. Este un aspect exprimat clar de către aliaţi. Există reguli ale războiului, se face apel la proporţionalitate, şi toate acestea au fost, de asemenea, subliniate de mulţi aliaţi, care în acelaşi timp au condamnat foarte clar atrocităţile brutale şi violenţele de care este responsabilă Hamas”, a declarat Jens Stoltenberg.

Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o „ultimă şansă” înaintea atacului planificat asupra...
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a bombardat în timpul nopţii nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, provocând panică printre locuitori şi...
#razboi Israel Hamas, #Razboi Israel Gaza, #Jens Stoltenberg NATO, #Iran, #Hezbollah , #NATO