De ce nu reușesc americanii și aliații lor să oprească atacurilor rebelilor houthi din Marea Roșie. Provoacă pierderi de milioane marinei SUA

Marti, 05 Martie 2024, ora 21:59
20833 citiri
De ce nu reușesc americanii și aliații lor să oprească atacurilor rebelilor houthi din Marea Roșie. Provoacă pierderi de milioane marinei SUA
Rebelii houthi terorizează navele din Marea Roşie FOTO X

Efortul armatei americane de a opri atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie de către rebelii houthi din Yemen este împiedicat de informațiile insuficiente despre arsenalul și capacitățile militanților, spun oficialii americani, citați de Financial Times.

Dan Shapiro, cel mai înalt oficial al Pentagonului în Orientul Mijlociu, a declarat în cadrul unei audieri în Congres că, deși armata americană are o „înțelegere bună” a ceea ce a distrus, nu „știe pe deplin numitorul” – mai precis câți rebeli huthiți erau înainte ca această campanie militară a Statelor Unite să înceapă în ianuarie, relatează Financial Times.

Declarațiile publice ale lui Shapiro reflectă îngrijorarea tot mai mare, exprimată în privat de înalți oficiali americani, că o imagine incompletă a informațiilor întunecă evaluarea Pentagonului cu privire la capacitățile pe care grupul insurgent susținut de Iran le păstrează.

SUA și Marea Britanie, susținute de alți aliați, au lansat atacuri aeriene împotriva pozițiilor Houthi pe 12 ianuarie și au lovit în mod repetat grupul în cele șapte săptămâni de atunci. Potrivit Pentagonului, în urma campaniei, 150 de ținte au fost distruse sau dezactivate, inclusiv lansatoare de sisteme de rachete antinavă și antiaeriene, echipamente de comunicații, drone, nave de suprafață fără pilot, echipamente de supraveghere aeriană, depozite de arme și posturi de comandă.

Lipsa informațiilor

Dar houthii, care supraviețuiseră aproape un deceniu sub bombardamente din partea coaliției conduse de Arabia Saudită înainte de conflictul actual, s-au dovedit abili în a-și menține capacitățile și continuă să amenințe transportul maritim în regiune. Deși Iranul a declarat public că nu caută un război mai larg în regiune cu Statele Unite și aliații săi regionali, oficialii americani și occidentali au spus că Teheranul continuă să furnizeze informații rebelilor houthi, ceea ce le-a permis să-și continue atacurile în Marea Rosie.

Actualii și foștii oficiali americani au spus că Pentagonul a înregistrat o scădere a informațiilor despre Yemen de la sfârșitul campaniei cu drone împotriva Al-Qaeda în sudul țării, care a fost desfășurată sub președinții Barack Obama și Donald Trump.

Pentagonul se confruntă cu o „provocare serioasă” în echilibrarea nevoilor militare actuale de a controla China în Pacific cu nevoile tot mai mari de capacități de informații în Orientul Mijlociu și Europa, a declarat Jonathan Lord, directorul Programului de securitate din Orientul Mijlociu la Centrul pentru un nou american. Securitate.

„În ultimele cinci luni, am văzut că s-au întors în regiune lucruri care nu erau acolo”, a spus Lord.

Ted Singer, un oficial de rang înalt al CIA care s-a pensionat recent, a spus că houthi tind să-și depoziteze armele pe „terenuri foarte inospitaliere”. Dar strângerea informațiilor de la fața locului a devenit mai dificilă de când SUA și-au evacuat ambasada din Sanaa în 2015, când houthis au preluat controlul capitalei yemenite.

Costuri ridicate

„A acoperi o țară de departe sau din larg este întotdeauna dificil și este de două ori dificil atunci când vorbiți despre o țară care s-a schimbat atât de mult în ultimii 10 ani”, a spus Singer.

Pe 2 martie, prima navă comercială care a fost atacată de houthi s-a scufundat în Marea Roșie - Rubymar - transporta peste 40 de mii de tone de îngrășăminte.

Amiralul în retragere al Marinei SUA și fost comandant suprem al NATO, James Stavridis, consideră că din punct de vedere economic pentru Pentagon, respingerea atacurilor houthi asupra navelor este o tactică în pierdere - rachetele de apărare aeriană ale Marinei costă mai mult de 2 milioane de dolari fiecare, iar o dronă houthi poate fi achiziționată pentru aproximativ 1.000 de dolari.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #Yemen, #rebeli houthi, #marea rosia, #SUA , #Razboi Gaza