Guvernul israelian, zguduit în plin război: dispută deschisă între prim-ministrul Netanyahu și principalul său rival politic

Luni, 04 Martie 2024, ora 10:35
2096 citiri
Guvernul israelian, zguduit în plin război: dispută deschisă între prim-ministrul Netanyahu și principalul său rival politic
Benny Gantz și premierul Benjamin Netanyahu/ FOTO: Times of Israel

Premierul Benjamin Netanyahu a mustrat duminică un ministru al cabinetului său de război care sosește la Washington pentru discuții cu oficialii americani, semnalând adâncirea crizei în conducerea țării la aproape cinci luni de la începutul războiului cu Hamas, scrie AP.

Călătoria lui Benny Gantz, un rival politic de centru care s-a alăturat Cabinetului lui Netanyahu după declanșarea războiului în urma atacului Hamas din 7 octombrie, vine în contextul în care cresc divergențele dintre SUA și Netanyahu cu privire la modul de atenuare a suferinței palestinienilor din Gaza și planul postbelic pentru enclavă.

Benny Gantz, un influent membru al cabinetului de război israelian, se va întâlni luni la Washington cu lideri americani pentru a aborda o "încetare a focului temporară"şi "necesitatea creşterii considerabile" a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a anunţat duminică un responsabil de la Casa Albă, citat de AFP.

Această vizită intervine într-un moment în care SUA, principalul aliat militar şi diplomatic al Israelului, încearcă să obţină un armistiţiu în războiul care durează de aproape cinci luni.

Operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza declanşate ca represalii la atacul fără precedent al grupării islamiste Hamas în comunităţile din sudul Israelului la 7 octombrie au făcut circa 30.410 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Fâşia Gaza.

În faţa situaţiei disperate a palestinienilor din enclava ameninţată cu foametea, asediată şi bombardată, apelurile internaţionale la o încetare a focului se multiplică, notează AFP.

Benny Gantz urmează săse întâlneasă cu vicepreşedinta americană Kamala Harris şi cu consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat presei responsabilul citat, sub rezerva anonimatului. O informaţie în acest sens a fost transmisă anterior şi de media israeliene.

"Această întâlnire se înscrie în cadrul eforturilor noastre continue de a discuta cu o serie largă de oficiali israelieni despre războiul din Gaza şi pregătirile pentru ziua de după" a spus el.

Potrivit responsabilului Casei Albe citat, vicepreşedinta Kamala Harris "va reitera dreptul Israelului de a se apăra în faţa ameninţărilor teroriste continue din partea Hamas", dar va insista şi asupra "urgenţei de a se ajunge la un acord cu privire la ostatici, care ar permite o încetare temporară a focului focului şi necesitatea creşterii considerabile" a ajutorului pentru Gaza.

Vicepreşedintele va aminti că "SUA sunt pregătite să facă mai mult pentru a spori ajutorul, în special prin lansările aeriene care au început sâmbătă", precum şi printr-un un potenţial "coridor maritim pentru a furniza ajutor pe mare", a adăugat acesta.

Vicepreşedinta Kamala Harris cere ''încetarea imediată a focului'' în Fâşia Gaza

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a îndemnat duminică la o "încetare imediată a focului" pentru "cel puţin şase săptămâni" în Fâşia Gaza, scrie AFP.

"Având în vedere amploarea suferinţelor din Gaza, trebuie să existe o încetare imediată a focului pentru cel puţin următoarele şase săptămâni, care se află în prezent pe masa negocierilor" dintre Israel şi Hamas, a declarat Kamala Harris într-un discurs comemorând un marş pentru drepturile civile la Selma, în Alabama.

"Acest lucru va permite eliberarea ostaticilor şi livrarea unei cantităţi semnificative de ajutor", a adăugat ea, chemând Hamas să accepte acordul.

"Hamas spune că doreşte încetarea focului. Ei bine, pe masă este un acord. Şi aşa cum am spus, Hamas trebuie să accepte acest acord", a insistat vicepreşedinta Statelor Unite.

Kamala Harris a emis, de asemenea, cea mai virulentă critică de până în prezent la adresa Israelului din partea unui înalt responsabil american, cerând guvernului premierului Benjamin Netanyahu să ia măsuri pentru a spori ajutorul pentru Fâşia Gaza.

"Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a creşte semnificativ fluxul de ajutoare. Nu există scuze", a declarat vicepreşedinta.

Ea a adăugat că Israelul "trebuie să deschidă noi puncte de trecere" şi "nu trebuie să impună restricţii inutile livrării de ajutoare".

Negocierile au fost reluate duminică la Cairo în vederea obţinerii unui armistiţiu în timpul Ramadanului, luna postului musulman care va începe pe 10 sau 11 martie anul acesta.

Cu toate acestea, Israelul a boicotat discuţiile de la Cairo duminica, după ce Hamas i-a respins cererea de a prezenta o listă completă cu numele ostaticilor care mai sunt încă în viaţă, a relatat în cursul zilei un ziar israelian, citat de Reuters.

O delegaţie Hamas a sosit la Cairo pentru discuţii, prezentate drept un posibil ultim obstacol înainte de un acord care ar opri luptele timp de şase săptămâni. Dar până seara israelienii nu-şi făcuseră apariţia, conform agenţiei de presă britanice.

"Nu există nicio delegaţie israeliană la Cairo", a relatat Ynet, versiunea online a ziarului israelian Yedioth Ahronoth, citând oficiali israelieni sub rezerva anonimatului. "Hamas refuză să ofere răspunsuri clare şi, prin urmare, nu există niciun motiv pentru a trimite o delegaţie israeliană".

În SUA, criticat de o parte din tabăra sa democrată pentru sprijinul său pentru Israel, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat treptat îngrijorarea cu privire la modul în care se desfăşoară războiul în Gaza.

Ministru fără portofoliu şi fost ministru al apărării, Benny Gantz este un fost rival al premierului Benjamin Netanyahu, iar partidul său Uniunea Naţională (de centru) este în mare parte în fruntea intenţiilor de vot, într-un moment în care guvernul de coaliţie israelian pare din ce în ce mai fragilizat.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #SUA, #Benjamin Netanyahu, #benny gantz , #Razboi Gaza