Marea Britanie ia în considerare recunoașterea unui stat palestinian, inclusiv la ONU

Marti, 30 Ianuarie 2024, ora 21:41
1824 citiri
Marea Britanie ia în considerare recunoașterea unui stat palestinian, inclusiv la ONU
Ministrul de Externe britanic David Cameron

Marea Britanie ia în considerare recunoașterea unui stat palestinian pentru a crea „progrese ireversibile“ în vederea încheierii conflictului israeliano-palestinian, a declarat luni, 29 ianuarie, David Cameron, ministrul de externe britanic și fost prim-ministru, la o recepție pentru ambasadorii arabi la Londra, scrie Time.

"Avem o responsabilitate în acest sens, deoarece ar trebui să începem să stabilim cum ar arăta un stat palestinian; ce ar cuprinde; cum ar funcționa", a spus Cameron. "Pe măsură ce se va întâmpla acest lucru, noi, împreună cu aliații, vom analiza problema recunoașterii unui stat palestinian, inclusiv la Națiunile Unite.

Fostul prim-ministru a declarat că această mișcare ar putea aduce "un progres ireversibil către o soluție cu două state".

"Ar trebui să începem să stabilim cum ar arăta un stat palestinian - ce ar cuprinde, cum ar funcționa", a spus el în remarcile făcute luni seară în fața Consiliului Conservator pentru Orientul Mijlociu din Camera Comunelor.

Cameron se află într-un nou turneu în Orientul Mijlociu pentru a încerca să impună un plan în cinci puncte pentru a înăbuși ultimul război dintre Israel și Hamas.

Marea Britanie se numără printre cei care continuă să susțină că o soluție cu două state este singura soluție viabilă pe termen lung pentru conflict. Însă o astfel de propunere se confruntă cu o rezistență acerbă din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut "controlul deplin al securității israeliene asupra întregii zone din vestul Iordaniei", o măsură pe care a precizat că este "contrară unui stat palestinian".

Guvernul britanic a declarat anterior doar că va "recunoaște un stat palestinian în momentul în care acesta va servi cel mai bine obiectivului de pace" și a respins apelurile parlamentarilor britanici de a merge mai departe.

Planul în cinci puncte al lui Cameron include un impuls pentru un nou pachet de sprijin internațional pentru Gaza; formarea unui nou guvern palestinian pentru Cisiordania și Gaza; eliminarea capacității Hamas de a ataca Israelul; eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas; și îndepărtarea "liderilor cheie ai Hamas" din Gaza.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #Palestina stat independent, #Marea Britanie, #ONU , #Razboi Gaza