Jurnalist Al Jazeera dimineața, comandant Hamas seara. „Cine știe câte detalii vom mai dezvălui”

Luni, 12 Februarie 2024, ora 23:31
4295 citiri
Jurnalist Al Jazeera dimineața, comandant Hamas seara. „Cine știe câte detalii vom mai dezvălui”
Reporterul Al Jazeera Mohamed Washah/ FOTO: X

Un laptop găsit în Gaza conținea documente și imagini care arată că jurnalistul Al Jazeera Mohamed Washah este agent în forțele antitanc ale grupului terorist și a făcut cercetări pentru unitatea aeriană, spune armata israeliană.

„Dimineața, el este jurnalist pe canalul Al Jazeera, iar seara, un terorist în Hamas!” a scris locotenent-colonelul Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al Tzahal în limba arabă, într-o postare de duminică pe platforma de socializare X.

Acesta a explicat că în urmă cu câteva săptămâni, soldații au găsit un laptop într-o bază Hamas din nordul Gazei, care aparținea unui bărbat pe nume Mohamed Washah.

Washah, din cartierul Bureij, în centrul Gazei, a apărut în transmisiunile Al Jazeera în ultimele luni, postul deținut de Qatar prezentându-l drept unul dintre jurnaliștii lor.

Purtătorul de cuvânt al IDF a spus că documentele recuperate de pe laptop au dezvăluit că Washah, 37 de ani, este un „comandant proeminent” în unitatea de rachete antitanc a Hamas, iar la sfârșitul anului 2022, a început să lucreze în cercetare și dezvoltare pentru unitatea aeriană a grupului terorist.

Totodată, datele colectate de pe computer includ imagini care leagă Washah de activitățile din cadrul Hamas.

Oficialul a postat fotografii în care Washah pare că face instruire pentru utilizarea armelor antitanc, precum și mânuind alte arme și o dronă.

„Cine știe câte detalii vom mai dezvălui despre prezența altor teroriști în haine jurnalistice în viitorul apropiat”, a scris Adraee.

Luna trecută, doi jurnalişti Al Jazeera ucişi într-un atac aerian israelian la Rafah au fost acuzaţi ulterior de către IDF că sunt membri ai Hamas şi ai Jihadul Islamic Palestinian.

Hamza Wael Dahdouh, fiul corespondentului Al Jazeera la Gaza, Wael Al-Dahdouh, și Mustafa Thuria, un responsabil video pentru AFP, care lucra și pentru postul de televiziune din Qatar, au fost uciși în incidentul din ianuarie. Un al treilea jurnalist, Hazem Rajab, a fost grav rănit, a spus Al Jazeera.

Tzahal spunea atunci că cei doi călătoreau într-o mașină cu un agent terorist care opera o dronă.

Ca răspuns la o întrebare cu privire la acel incident, purtătorul de cuvânt al unității a declarat pentru „The Times of Israel“ că o aeronavă militară „a identificat și a lovit un terorist care opera o aeronavă într-un mod care pune forțele IDF în pericol”.

Alte acoperiri ale agenților Hamas

La sfârșitul lunii trecute serviciile secrete israeline a susținut că în jur de 190 angajați ai agenţiei ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) au luat parte la răpiri şi omoruri în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Fâșia Gaza. Conform informațiilor consultate de Reuters, inclusiv profesori, erau în acelaşi timp militanţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic.

Sâmbătă, forţele israeliene spun că au descoperit o reţea de tuneluri lungă de sute de metri care trece parţial pe sub sediul agenţiei ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA), relatează Reuters.

Tunelul, despre care armata a spus că are 700 de metri lungime şi 18 metri adâncime, se bifurca uneori, dezvăluind camere laterale. Exista un spaţiu de birouri, cu seifuri din oţel care fuseseră deschise şi golite. Exista, de asemenea, o toaletă cu gresie pe jos. O cameră mare era plină de servere de calculatoare, o alta avea stive de baterii industriale.

„Totul se desfăşoară de aici. Tunelurile pe care le-aţi parcurs sunt alimentate cu energie de aici”, a spus locotenent-colonelul, care şi-a dat doar prenumele, Ido.

„Acesta este unul dintre comandamentele centrale ale serviciilor de informaţii. În acest loc se află una dintre unităţile de informaţii ale Hamas, de unde au comandat cea mai mare parte a luptelor”, a explicat militarul.

Dar Ido a spus că Hamas pare să se fi evacuat din tuneluri pe măsură ce armata israeliană înainta, tăind preventiv cablurile de comunicaţii pe care, într-o parte supraterană a turului, le-a arătat trecând prin podeaua subsolului sediului UNRWA. Se pare că valurile de bombardamente israeliene puternice şi ploile susţinute de iarnă ar fi putut juca, de asemenea, un rol în această evacuare. Mai multe porţiuni ale tunelului erau înfundate cu nisip dislocat şi apă până la genunchi.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #Israel, #tzahal, #jurnalisti, #Al Jazeera, #Hamas , #Razboi Gaza