Propunere inedită privind viitorul Fâșiei Gaza: Democrație fără alegeri, după modelul Atenei antice

Vineri, 15 Martie 2024, ora 22:48
1906 citiri
Propunere inedită privind viitorul Fâșiei Gaza: Democrație fără alegeri, după modelul Atenei antice
Foto: Twitter/Gaza news

Premierul Benjamin Netanyahu este criticat în mod regulat pentru că nu a comunicat planul pentru Gaza după încheierea rolului militar. Lipsa unei poziții oficiale pe această temă ar putea proveni din faptul că toate opțiunile de până acum sunt neatractive și, prin urmare, este necesară o nouă abordare.

Israelul ca forță de ocupație nu este de dorit, ar atrage critici la nivel mondial și ar amâna pur și simplu problema pentru o dată ulterioară.

În egală măsură, democrația electorală tradițională este o opțiune nefuncțională, scrie în Jerusalem Post scriitorul australian Iain Walker, directorul executiv al NewDemocracy Foundation din Australia ce se ocupă de proiectarea și operarea inovațiilor în democrație.

În condițiile în care sondajele de opinie reflectă un sprijin de până la 80% pentru Hamas în rândul locuitorilor din Gaza, alegerile ar permite doar ca o întruchipare a Hamas să iasă din nou împuternicită - o situație nesustenabilă în urma actelor sale de teroare îndreptate împotriva civililor.

Aceasta este natura alegerilor: un meniu limitat de opțiuni este propus populației într-un concurs de sloganuri mai degrabă decât de soluții pe termen lung. Procesul electoral creează stimulente foarte clare pentru comportamentul candidaților, iar în acest caz aceste stimulente vor fi incendiare.

Democrația fără alegeri

Priviți în jurul lumii: alegerile nu duc la armonie în societate. Dimpotrivă, ele sunt o sursă principală a unei mari părți din diviziunea noastră, prin tonul dezbaterilor care, de asemenea, paralizează democrațiile noastre. Ele oferă putere concentrată unui grup mic de persoane care beneficiază de pe urma amplificării diviziunii și a demonizării rivalilor pentru a câștiga și a-și păstra funcția. În Occident, aceasta provoacă fracturi; dar într-o societate paralizată de un război debilitant și de tensiuni regionale accentuate în curs de desfășurare, este de neînțeles să sugerezi că această metodă de democrație contribuie la stabilitate.

Primul ministru ar trebui încurajat să ia în considerare o a treia opțiune: democrația fără alegeri.

Democrația nu înseamnă pur și simplu organizarea de alegeri; alegerile sunt doar o metodă de a crea un grup reprezentativ de oameni. Cu toate acestea, în mod surprinzător pentru mulți, ele nu au fost folosite în democrația născută în Atena acum 2.500 de ani. Democrația ateniană a prevăzut această problemă și, în schimb, a folosit o simplă tragere la sorți aleatorie între cetățeni (cunoscută sub numele de „sortare”).

Prin utilizarea acestei abordări în Gaza, 50 de persoane din toate mediile sociale ar fi selectate aleatoriu pentru a forma un Consiliu al cetățenilor care să asigure guvernarea. Spre deosebire de alegeri, se evită astfel discriminarea persoanelor cu un anumit profil îngust și se reunește un grup mai reprezentativ de persoane cu activități cotidiene.

Având un singur mandat fix, după care un nou grup este selectat prin tragere la sorți, se poate lua o decizie bazată pe raționament, mai degrabă decât pe preocuparea pentru aspectele optice care le vor aduce realegerea.

Campaniile electorale au nevoie de bani, care nu vin niciodată fără condiții și adesea din surse dubioase. Această metodă democratică elimină complet acest compromis.

Cum ar funcționa acest lucru în practică?

Aceste 50 de persoane ar avea sarcina de a găsi un acord comun, fiind necesar un sprijin de cel puțin 80% pentru a lua o decizie. Aceștia ar identifica miniștrii care să servească în portofolii prin același proces - analizând nominalizările din partea unor persoane calificate și selectându-l pe cel în care au încredere ca grup. Dacă v-aș spune că 50 de persoane alese la întâmplare au fost de acord că o anumită persoană este cea mai potrivită pentru a conduce o autoritate din domeniul sănătății sau al infrastructurii, ați avea mai multă sau mai puțină încredere în ea decât într-o numire politică? În întreaga lume, politicienii se numără printre cei mai puțin de încredere. Cei mai de încredere sunt oamenii ca noi, pe care îi întâlnim în viața de zi cu zi, și acesta este grupul la care ajunge o tragere la sorți.

Acesta este un standard mai înalt de democrație. Un vot oferă fiecăruia o mică parte din cuvânt; sortarea oferă tuturor șanse egale de a servi. Palestinienilor din Gaza li s-ar oferi un cadru democratic pe care mulți dintre noi în întreaga lume l-ar invidia.

În prezent, în Occident, folosim această metodă pe scară largă în sistem judiciari cu jurați. Este remarcabil faptul că deciziile pe care le luăm cu privire la vinovăție sau nevinovăție pentru cele mai grave infracțiuni sunt de încredere pe scară largă, însă un primar care anunță o schimbare în ceea ce privește frecvența cu care se ridică pubelele va fi întâmpinat cu scepticism, neîncredere și ranchiună. Sistemul cu jurați a câștigat încrederea noastră pentru că stimulentele oamenilor sunt în mod transparent echitabile - aceștia servesc o singură dată și nu trebuie să facă campanie pentru posturile lor. Această lecție trebuie să se extindă și la politică, mai ales dacă contextul politic nu este deloc ideal.

În special, experiența practică de implicare a cetățenilor aleși la întâmplare în formatul Adunării Cetățenilor nu este o idee sălbatică și netestată. Parlamentul irlandez va atesta eficacitatea sistemului după un deceniu de împuternicire a cetățenilor pentru a acționa în probleme care altfel ar fi prea dificile pentru politică. De asemenea, Comisia Europeană utilizează din ce în ce mai mult acest format, iar Bundestagul german s-a angajat să realizeze trei proiecte pe an.

Cea mai probabilă obiecție va veni din partea celor care subliniază că, în condițiile în care sondajele Hamas indică un sprijin de 80% în rândul populației din Gaza, o tragere la sorți ar duce la un organism cu un sprijin de 80% din partea Hamas. Merită să se țină cont de faptul că sondajele oferă oamenilor o întrebare simplă, binară și nu măsoară profunzimea acestui sprijin, care se va întinde în mod natural de la cei implicați până la cei marginali. O campanie electorală surprinde aceste grade diferite de susținere și, prin definiție, conferă putere celor mai extremiști - cei care conduc campania pentru un post în cadrul unui partid. Aceasta radicalizează o populație. Un eșantion aleatoriu surprinde cu mai multă acuratețe variația din cadrul populației. Important este că, deoarece se bazează pe oameni cu slujbe și vieți obișnuite, în loc de politicieni profesioniști, aceștia iau decizii cu care pot trăi și în care pot crede, nu decizii care să le aducă un vot. Acestea pot fi două lucruri foarte diferite.

Prim-ministrul se confruntă cu o decizie provocatoare pentru ceea ce se întâmplă a doua zi după încetarea focului. Două dintre cele trei condiții pe care le-a stabilit – încetarea Hamas ca actor politic și deradicalizarea societății – pot fi atinse mai bine folosind această abordare. A avea un Consiliu al Cetăţenilor extras la întâmplare, mai degrabă decât alegeri, ca de obicei, este o opţiune care merită luată în considerare pentru a crea o societate stabilă de durată. Cetăţenii unei naţiuni tind să-şi dorească pacea mai mult decât liderii lor politici, caz în care această soluţie democratică oferă o nouă cale pentru o Gaza stabilă, susține Ian Walker în Jerusalem Post.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #Hamas, #Israel, #alegeri, #democratie, #adminirare , #Razboi Gaza