Povestea românului mort în Afganistan la doar 28 de ani. Câți bani câștiga un militar care participa timp de șase luni la războiul cu talibanii

Autor: N.G.
Duminica, 12 Noiembrie 2023, ora 22:15
7822 citiri
Povestea românului mort în Afganistan la doar 28 de ani. Câți bani câștiga un militar care participa timp de șase luni la războiul cu talibanii
Claudiua Popa a fost înmormântat cu onoruri militare la Alba Iulia FOTO / Ziare.com

Războiul dus de NATO în Afganistan a implicat militar și România. În cei aproape 20 de ani de prezenţă militară, un număr de 27 de militari români au murit în teatrele de operațiuni. Alţi 200 au fost răniţi în luptele cu talibanii.

În 11 noiembrie s-a sărbătorit Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. În această zi, în toate orașele în care sunt îngropați militari căzuți la datorie, în teatrele de operații, au fost organizate servicii religioase și ceremonii militare.

Primul militar român a decedat în noiembrie 2003, iar ultimul şi-a pierdut viaţa în septembrie 2019. Printre cei 27 de eroi care şi-au pierdut viaţa acolo, s-a aflat şi Vasile Claudiu Popa, în vârstă de doar 28 de ani, din Alba Iulia. S-a întâmplat în data de 22 septembrie 2013, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare la Kabul.

Vasile Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu (34 ani), cel de-al doilea originar din Constanţa, au suferit răni deosebit de grave după ce au călcat pe dispozitiv exploziv improvizat, o capcană amorsată în faţa lor de inamic. Au fost transportaţi cu un elicopter Medevac la spitalul militar din Baghram, unde au decedat.

Pasionat de cariera militară

Claudiu era pasionat de cariera militară. A absolvit Colegiul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, după care a urmat Institutul de Marină din Constanţa. Militarul s-a mutat cu soţia la Constanţa unde, începând cu anul 2006, a lucrat în cadrul Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, în subordinea Centrului de Scafandri. Era maistru militar clasa a III-a şi se afla la a doua misiune în Afganistan.

Cei doi militari români decedați în 22 septembrie 2013

Acesta și-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forţelor speciale, fiind scafandru, paraşutist, alpinist, trăgător de elită, controlor de trafic aerian, conductor ambarcaţiuni speciale.

A fost decorat Post Mortem cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Consiliul Local Alba Iulia i-a acordat Post Mortem titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului. În fiecare an, la mormântul din Cimitirul Eroilor este organizat un ceremonial militar şi religios în amintirea celui care a fost Vasile Claudiu Popa.

Recent, cu ocazia împlinirii a zece ani de la decesul acestuia, Primăria Alba Iulia a denumit o alee cu numele militarului în semn de recunoștință. „Aleea Erou Vasile Claudiu Popa” se află între străzile Mihai Viteazul și Militari, adiacentă clădirii „Ierihon”.

Prezenţa Armatei Române în Afganistan

Din 2002 şi până la retragerea din 2021, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei Române au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni. În Afganistan, un militar român câștiga 40 de euro pe zi într-o misiune care dura șase luni (în total cca. 7.200 de euro).

Militari români în Afganistan

Militarii români căzuţi pe frontul din Afganistan

Sublocotenent (Slt.) Postmortem (PM) Ciprian-Ştefan Polschi, decedat la 5 septembrie 2019, ca urmare a exploziei unei maşini capcană, în timp ce se afla în apropiere de Green Zone din capitala Kabul

Slt. (PM) Mădălin Stoica, decedat la 15 septembrie 2017 în zona aeroportului Kandahar

Slt. (PM) Iulian Dumitrescu, decedat la 07 mai 2016

Slt. (PM) Adrian Vizireanu, decedat la 07 mai 2016

Slt. (PM) Claudiu Constantin Vulpoiu, decedat la 30 martie 2014

Slt. (PM) Adrian Postelnicu, decedat la 22 septembrie 2013

Slt. (PM) Vasile Claudiu Popa, decedat la 22 septembrie 2013

Slt. (PM) Ion-Lucian Leuştean, decedat la 9 mai 2012 după ce a fost rănit grav la 7 septembrie 2011 în provincia Zabul din Afganistan

Slt. (PM) Cătălin Ionel Marinescu, decedat la 10 mai 2011 în provincia Zabul

Slt. (PM) Constantin-Laurenţiu Lixandru, decedat la 5 mai 2011 în provincia Zabul

Slt. (PM) Cristian-Petru Filip, decedat la 1 octombrie 2010

Slt. (PM) Marius Florin Sfecheş, decedat la 1 octombrie 2010

Slt. (PM) Dan Ciobotaru, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul naţional 1 Kabul-Kandahar

Slt. (PM) Caracudă Paul, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul naţional 1 Kabul-Kandahar

Slt. (PM) Valerică Leu, decedat la 12 mai 2010 pe drumul naţional 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Florin Bădiceanu, decedat la 23 februarie 2010 pe drumul naţional Kandahar-Kabul[26]

Maior (PM) Iuliu-Vasile Unguraş, decedat la 7 aprilie 2009 pe drumul naţional Kandahar-Kabul

Maior (PM) Tiberius-Marcel Petre, decedat la 3 aprilie 2009

Slt. (PM) Claudiu Chira, decedat la 26 februarie 2009 pe drumul naţional 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Dragoş Traian Alexandrescu, decedat la 31 august 2008 pe drumul naţional 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Claudiu Marius Covrig, decedat la 13 iunie 2008 pe drumul naţional 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Ionuţ Cosmin Sandu, decedat la 20 martie 2008

Slt. (PM) Aurel Marcu, decedat la 6 septembrie 2007

Slt. (PM) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, decedat la 20 iunie 2006

Slt. (PM) Narcis Şonei, decedat la 24 aprilie 2005

Slt. (PM) Mihail-Anton Samuilă, decedat la 14 noiembrie 2003

Slt. (PM) Iosif-Silviu Fogaraşi, decedat la 11 noiembrie 2003

Alți militari români decedați în teatrele de operații:

Slt. (PM) Ioan Grosaru, decedat la 21 septembrie 2007 în teatrul de operații din Irak, în timp ce executa o misiune de patrulare.

Slt. (PM) Bogdan Valerian Hâncu, decedat la 27 aprilie 2006, în timpul executării unei misiuni de patrulare în teatrul de operații din Irak.

Slt. (PM) Remus Brânzan, decedat la 17 septembrie 1996ăn timpul unei misiuni de lărgire a coridorului Goradze din Bosnia Herțegovina.

Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Recrutarea în Armata Română s-a dovedit mai grea decât examenul de Bacalaureat, arată datele Ministerului Apărării Naționale (MApN). Aproape 60% dintre cei care au vrut să devină militari...
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
#razboi Afganistan, #militari decedati afganistan, #Armata Romana, #afganistan talibani , #armata