Cum afectează scăderea EURO ratele celor care au credite în moneda europeană. ”O minune financiară care nu va ține prea mult”

Miercuri, 24 August 2022, ora 21:30
8202 citiri
Cum afectează scăderea EURO ratele celor care au credite în moneda europeană. ”O minune financiară care nu va ține prea mult”
Ratele românilor în euro încă sunt mici FOTO: pixabay.com

Moneda euro continuă să se deprecieze și trage după ea și economiile Europei. Cu toate acestea există o categorie de oameni care, potrivit specialiștilor, se găsesc într-o situație profitabilă, în acest moment.

Este vorba despre cei care au credite în euro. În luna iulie, tot mai mulți români se îndreptau spre creditele în această monedă după ce ROBORUL a crescut.

Însă nici pentru ei nu se anunță vremuri mai bune în viitor, estimează analiștii.

Adrian Negrescu: ”În actualul context economic, a devenit mai avantajos să îți iei un credit în euro”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce scăderea euro este un moment de respiro pentru românii care au credite în această monedă.

”Pentru cei care au credite în euro, situația actuală este ca o mană cerească. O minune financiară care nu va ține însă foarte mult.

Deprecierea euro, intervenită pe fondul percepției negative a investitorilor privind evoluția crizei în Europa urmare a războiului economic cu Rusia, se va atenua pe măsură ce europenii vor găsi soluții pentru a scăpa de dependența de gazul și petrolul rusesc. Până atunci, însă, până ce piețele financiare vor avea certitudinea că Europa economică se va menține pe linia de plutire la iarnă, dolarul va reprezenta plasa de salvare pentru majoritatea investitorilor.

În actualul context economic, a devenit mai avantajos să îți iei un credit în euro, dacă ai veniturile necesare.

Dincolo de faptul că numai 8 bănci oferă astfel de împrumuturi, condițiile sunt mult mai drastice. La creditele ipotecare, de exemplu, trebuie să ai un avans mai mare, iar rata să nu reprezinte mai mult de 25-30% din venit.

Dacă treci de ”examenul” condițiilor de creditare, vei plăti, până la urmă o rată cu cel puțin 50% mai mică decât cea în lei, raportată la ROBOR.

Varianta refinanțării în euro este o perspectivă interesantă mai cu seamă că, până la urmă, împinși la spate de economie, de UE, vom adera la euro și vom câștiga și noi în moneda europeană.

Până atunci însă, când iei un credit în euro trebuie să te gândești dacă ești capabil să suporți un eventual șoc valutar, o depreciere semnificativă a monedei naționale ce poate interveni pe fondul problemelor economice, al recesiunii către care ne îndreptăm”, a explicat analistul.

Pe de altă parte, atunci când oamenii contractează creditele în euro, ar fi bine să mai țină cont de un lucru.

”Când iei un credit nou în euro, ar fi excelent să explorezi și varianta unei dobânzi fixe măcar pe următorii 5 ani, dacă nu 10, fapt care ar aduce costuri fixe, o metodă de protecție în cazul unui eventual șoc valutar”, a mai spus Negrescu.

Pe de altă parte, ”aprecierea dolarului ne afectează în mod direct”, a mai precizat analistul. ”De la creșterea prețului carburanților, având în vedere că barilul de petrol este calculat în dolari, la creșterea prețurilor importurilor de haine și încălțăminte, în condițiile în care cele mai multe produse vin din China și sunt calculate în dolari, nu în euro”, a mai spus Adrian Negrescu.

Claudiu Năsui: Dacă te împrumuți pentru o casă și rambursezi pentru un pix, cum să nu fii fericit?

Pe de altă parte, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că cei care au credite, indiferent de moneda în care s-au împrumutat, nu vor avea un viitor prea bun.

”Dacă te împrumuți pentru o casă, într-un an, iar în 10 ani rabursați de un pix, cum să nu fii fericit”, extrapolează Claudiu Năsui. Însă și el anticipează că aceasta va fi doar o bucurie pentru un termen scurt.

”Și ei vor avea problemele pe care le au toți cere s-au îndatorat la bănci. În principiu, când intri în criză, intri în incertitudine. Dacă nu ești un pensionar special să te apere CCR-ul și să-ți mențină și un venit îndestulător să îți permiți să plătești și o rată la bancă, în principiu, venitul tău este afectat. Iar în acest caz, dacă mai și o rată de plătit la bancă, este cea mai proastă situație în care poți să fii.

Trebuie să faci rost de bani de altundeva fix în momentul în care toată lumea încearcă să facă rost de bani de altundeva și în care dobânzile în principiu cresc”, a explicat Năsui.

Ce se întâmplă dacă oamenii rămân fără locuri de muncă și nu pot să plătească ratele la bănci chiar și după ce amână?

”Este situația tragică în care ne duc politicile în momentul în care s-au făcut tot felul de programe de încurajarea îndatorării în care au încurajat românii să ia credite.

Acesta este reversul medaliei. În economie nimic nu se face gratuit, totul se platește. Dacă cineva consumă un bun, fie că vorbim de o casă sau o pâine, acela nu s-a făcut de unul singur, cineva l-a muncit.

Oricât ar încerca politicienii să schimbe acest lucru, nu se va schimba. Astfel, este factura de plătit pentru anii în care s-au dat credite mai ieftine sau s-a încurajat o creditare nesăbuită doar ca un politician să spună uite ce bine am făcut eu. Exact ce făcea doamna Gabriela Firea când exact în ședința când tot guvernul, prin ministerul finanțelor, dădea OUG de amânare a ratelor, ea dădea OUG pe programe de încurajare a îndatorării pentru tineri și familii tinere.

Oamenii care iau credite acum prin astfel de programe de îndatorare, nu au cum să se descurce în criză pentru că nu îi va ajuta nimeni”, a mai spus Năsui.

Zilele acestea, moneda europeană a coborât la un nivel care nu a mai fost atins din anul în care a fost lansată în circulație, în 2002.

Specialiștii anticipează că acest trend de depreciere a monedei de pe vechiul continent va continua. În același timp, rivalul ei din SUA, dolarul, crește tot mai mult. Dolarul beneficiază de înăspririle succesive ale politicii monetare a băncii centrale americane. Federal Reserve (Fed).

De ce sunt doar pentru moment mai avantajoase creditele în euro?

Pe 24 august 2022, ROBOR 3M era de 7.97%, potrivit datelor BNR, Iar Eurobor este în continuare pe negativ. Actualizarea Euribor la 3 luni se va face abia pe 30 septembrie. Astfel că cei care plătesc rate acum în moneda europeană încă dau bani mai puțin.

De altfel, luna trecută, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR explica pentru Observatornews.com ”ROBOR creşte din 24 februarie în fiecare zi. Euribor-ul nu creşte aşa. Deci cei care au, acum, credite în euro sunt avantajaţi. Şi cei care au credite cărora li se aplică IRCC-ul sunt avantajaţi. Deocamdată”.

În schimb, în România, atât Banca Naţională, cât şi băncile comerciale descurajează împrumuturile în euro dacă persoanele respective nu au veniturile în moneda europeană.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#rate credit euro, #Euribor, #scadere euro, #piete financiare, #credite , #euro