Rate mai mari pentru sute de mii de români. IRCC crește din nou din aprilie, pentru a șasea oară

Vineri, 31 Martie 2023, ora 13:15
3080 citiri
Rate mai mari pentru sute de mii de români. IRCC crește din nou din aprilie, pentru a șasea oară
Noua valoare a IRCC va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023 FOTO Pixabay

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,98% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71% pe an, conform datelor publicate vineri, 31 martie, de Banca Naţională a României (BNR).

Noua valoare este aferentă trimestrului 4 in 2022 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023 (trimestrul 2).

Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022.

Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României.

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai 2022, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Aceasta este cea de-a șasea creștere consecutivă a IRCC, trendul pornind odată cu valoarea anunțată pentru trimestrul trei din 2021 - 1,17%. Au urmat creșteri la 1,86%, 2,65%, 4,06%, 5,71%, iar acum 5,98%, potrivit Digi24.

În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC.

În ceea ce priveşte indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, acesta era vineri în creştere, la 6,85% pe an, de la 6,84% pe an, în ziua precedentă. La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#rate banca credit, #ircc, #BNR , #stiri economice