Care este diferența dintre rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 08:30 16128 citiri
Dacă împrumuți bani de la o bancă, dobânda este suma pe care o plătești pentru împrumut FOTO Pixabay.com

Ai avut momente în care te-ai întrebat ce este, de fapt, dobânda pe care o plătesti la bancă pentru creditul pe care l-ai făcut. Eşti şi genul de persoană căreia îi place să meargă la firul ierbii şi să înțeleagă mecanismul acţiunilor pe care le întreprinde.

Ziare.com iţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce sunt ratele dobânzilor şi care este diferenţa dintre rata nominală și rata reală a dobânzii.

Dobânda reprezintă costul împrumuturilor pe care le faci și câștigurile pe care le obții din economii. Altfel spus, dacă împrumuți bani de la o bancă, dobânda este suma pe care o plătești pentru împrumut.

Atunci când depui bani într-un cont de economii, dobânda este randamentul pe care îl primești de la bancă pentru banii economisiți. Ratele dobânzilor indică acest cost sau randament ca procent din suma pe care o iei sau o dai cu împrumut.

Rata nominală a dobânzii este rata convenită și plătită efectiv. De exemplu, aceasta este rata pe care proprietarii de locuințe o plătesc pentru creditul lor ipotecar sau randamentul pe care deponenții îl primesc pentru depozitele lor. Debitorii plătesc rata nominală, iar deponenții o primesc.

Nu numai rata nominală plătită sau primită este importantă pentru debitori și deponenți, ci și cantitatea de bunuri, servicii sau alte lucruri pe care le pot achiziționa cu banii respectivi.

Finanţiştii numesc acest concept „puterea de cumpărare a banilor”. De regulă, aceasta scade în timp, pe măsură ce prețurile cresc ca urmare a inflației.

Dacă luăm în considerare inflația, aflăm care este costul real al împrumutului și randamentul real al economiilor.

Formula de calcul este: rata nominală a dobânzii - inflaţie = inflație rata reală a dobânzii.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News