Domeniile în care România are cea mai mare rată de angajare din Uniunea Europeană

Miercuri, 11 Octombrie 2023, ora 13:10
6732 citiri
Domeniile în care România are cea mai mare rată de angajare din Uniunea Europeană
FOTO Unsplash

Aproximativ 4,5% din totalul forţei de muncă din Uniunea Europeană (9,4 milioane de persoane) lucrau în 2020 în sectorul agriculturii, silviculturii şi pescuitului, iar în rândul regiunilor UE (NUTS 3) cea mai ridicată rată a angajării era în două regiuni din România: Vaslui (61,7%) şi Neamţ (51,4%), arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Marea majoritate - 4,2% din totalul forţei de muncă din UE - lucra în agricultură, în 2020.

Sectorul agriculturii, silviculturii şi pescuitului continuă să fie o sursă semnificativă de angajare, în special în ţările UE din est şi din sud. În rândul regiunilor UE (NUTS 3) cea mai ridicată rată a angajării era în judeţele Vaslui (61,7%) şi Neamţ (51,4%) din România, iar 114 regiuni sau peste 16,5% din forţa lor de muncă lucra în agricultură, silvicultură şi pescuit, în special în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia şi România. În schimb, în 137 regiuni sub 0,5% din forţa lor de muncă lucra în agricultură, silvicultură şi pescuit.

În cifre absolute, regiunile cu cea mai ridicată rată a angajării în agricultură, silvicultură şi pescuit erau în România, cu 8 din principalele 10 regiuni. Regiunea Iaşi din România avea în 2020 cel mai mare număr de angajaţi: 146.200, fiind urmată de alte patru regiuni din România, cu peste 100.000 de angajaţi fiecare.

Pe lângă regiunile din România, doar două zone erau în top 10 în NUTS 3 cu cea mai ridicată rată a angajării în agricultură, silvicultură şi pescuit: Sandomiersko jedrzejowski din Polonia şi Almería în Spania.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#rata angajare Romania UE, #agricultura, #silvicultura, #pescuit , #stiri joburi