Cea mai mare felină a Europei, filmată în pădurile Munților Făgăraș: ”Avem nevoie de un Parc Național” VIDEO

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 19:01
6336 citiri
Cea mai mare felină a Europei, filmată în pădurile Munților Făgăraș: ”Avem nevoie de un Parc Național” VIDEO
Râs filmat în Munții Făgăraș FOTO Facebook / Conservation Carpathia

Un râs a fost din surprins de camerele de supraveghere în timp ce se plimba prin pădurile Munților Făgăraș.

Video-ul a fost făcut public de ONG-ul Conservation Carpathia, care subliniază că râsul este un carnivor extrem de discret.

”Viața care mișună în pădurile Munților Făgăraș sigur bate filmul!

Râsul este un animal extrem de sfios, dar priviți-l cât de grațios este (și extrem de important pentru echilibrul nostru)”, se arată în mesajul care însoțește filmarea.

ONG-ul transmite că, la fel ca celelalte carnivore mari, râsul este indicatorul unui sistem sănătos și echilibrat. În acest context, Conservation Carpathia subliniază necesitatea unui Parc Național în Munții Făgăraș.

Râsul, al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup, apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

Din cei aproximativ 9.000-10.000 de râși din Europa, circa 1.200 - 1.500 de trăiesc în pădurile din România, aflându-se pe lista animalelor strict protejate, potrivit wwf.ro

Extinderea așezărilor umane, defrișările, lucrările de infrastructură (autostrăzi, pârtii de sky), resorturile turistice, vânarea excesivă a animalelor care constituie baza trofică a râsului, deranjarea habitatului periclitează menținerea unei populații viabile și sănătoase de râși.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#ras, #Muntii Fagaras, #Parc National, #felina , #stiri mediu