Rareș Bogdan: „Îi voi întreba pe toți șefii de stat din UE de ce este ținută România la ușa Schengen”

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 10:44 5039 citiri
Rares Bogdan, prim-vicerpresedintele PNL FOTO Facebook/ Rares Bogdan

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat luni, 13 decembrie, că va trimite scrisori șefilor de stat și de guvern pentru a afla motivul blocajului politic care menține România în afara Spațiului Schengen, cu toate că țara noastră „îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate” de 10 ani.

„În ciuda faptului că România îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate, în ciuda rapoartelor de evaluare pozitive, în ciuda voturilor succesive din Parlamentul European, în ciuda poziției Comisiei, dreptul nostru a rămas pe hârtie”, a transmis Rareș Bogdan într-o declarație de presă.

Salut votul din Consiliu dat în unanimitate pentru intrarea Croației, membră a UE din 2013, în Spațiul Schengen. Mă întreb ce se întâmplă cu românii”.

„Românii fac parte din UE din 2007, dar se află în situația de a privi cum eforturile de îndeplinire a criteriilor, și aș aminti aici doar investițiile de miliarde, rămân irelevante, cu toate că, instituțional vorbind, Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare. Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură?”, a menționat Rareș Bogdan, șeful delegației EPP România din Parlamentul European, în declarația de presă.

"Această situație este intolerabilă. Voi ridica problema în plenul de la Strasbourg, care începe luni seară și ține până joi".

Eurodeputatul a menționat că va începe să trimită scrisorile către șefii de state și de guverne în această săptămână.

Parlamentul European a adoptat în iulie 2021 Raportul anual privind Spațiul Schengen și a cerut respectarea Rezoluției din 2018 prin care se cere integrarea României și Bulgariei.

Membrilor Consiliului European li s-a solicitat „să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne”, a amintit Rareș Bogdan.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com