Raport EFOR pe finanțarea partidelor: Liderii PSD și PNL nu vor să împartă banii cu baronii locali. Partidele au bugete mai mari decât coloșii din retail și comunicații

Joi, 17 Februarie 2022, ora 15:05
2948 citiri
Raport EFOR pe finanțarea partidelor: Liderii PSD și PNL nu vor să împartă banii cu baronii locali. Partidele au bugete mai mari decât coloșii din retail și comunicații
PSD, partidul care primește cei mai mulți bani nu a publicat niciun fel de informație despre contracte FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

O analiză Expert Forum arată că partidele au încasat din 2018 până astăzi aproape 1 miliard de lei de la bugetul statului. Cei mai mulți bani i-au investit în propagandă și în plata angajaților.

Liderii PSD și PNL au cheltuit banii majoritar la nivel central, fără să-i împartă cu filialele. Per total, partidele au bugete mai mari decât coloșii din retail ca Metro sau Altex. Iată cele mai importante concluzii ale raportului:

• Partidele au primit aproape un miliard de lei din 2018 până în 2022. Partidele primesc una dintre cele mai mari alocări pe cap de locuitor din UE din bani publici. Finanțarea în 2022 ar putea ajunge, teoretic, până la jumătate de miliard de lei. Deși transparența s-a îmbunătățit, partidele politice care primesc cei mai mulți bani nu sunt neapărat deschise să facă publice cheltuielile.

• Deși s-a vehiculat public, considerăm că eliminarea subvențiilor nu este o idee bună, însă faptul că acestea sunt plătite nu este suficient pentru a asigura integritatea finanțării politice. Criteriile de alocare trebuie modificate, iar limitele superioare reduse.

• La capitolul integritate și transparență, partidele care primesc cea mai mare parte din bani, adică PSD și PNL stau prost: nu au răspuns cererilor de acces la informații, deși legea le obligă. Nici Pro România sau PMP nu stau mai bine. USR este singurul partid care publică lista de cheltuieli din proprie inițiativă (la nivelul SG). PSD, partidul care primește cei mai mulți bani nu a publicat niciun fel de informație despre contracte, deși au existat solicitări.

• Subvențiile sunt cheltuite de către PSD și PNL majoritar la nivel central. Liderii nu au încredere în proprii membri de partid; ori, probabil, nu prea vor să împartă banii. La USR există cheltuieli și la nivel de filiale.

• Partidele politice au cheltuit doar 47% din ce au primit. Procentual, cei mai mulți bani au fost cheltuiți de către Pro România, iar cel mai puțin de către AUR, adică 0,0004%. PSD a cheltuit 61% din bani, iar PNL 43%. USR se situează la 39%. La finalul anului partidele au rămas în cont cu 124 de milioane de lei și nu trebuie să îi returneze.

• 56% din bani s-au dus pe presă și publicitate. PSD a cheltuit 71% (39 mil.) din bani pe astfel de servicii. Nici PNL nu este departe, cheltuind 64% (21 mil.) din fonduri pentru aceleași servicii. USR a cheltuit doar 7% (1,4 mil.), iar Plus 9% (1.2 mil.). Partidele au cheltuit mai mult spre finalul anului, PSD ajungând la șapte milioane de lei în decembrie. PSD și PNL au desfășurat campanii pe teme precum prețurile la energie.

• Partidele au bugete mai mari decât unele companii aflate pe piața competitivă, cum ar fi cele de telecomunicații, ori mari retaileri ca Metro, Altex sau Mega Image. Materialele nu sunt marcate în niciun fel și pot crea confuzie în rândul cetățenilor.

• Personalul e a doua sursă de cheltuieli după publicitate și propagandă, însumând 16% din totalul banilor cheltuiți în 2021. Cei mai mult bani au fost cheltuiți de USR, adică 45% din banii cheltuiți (7 mil lei). PSD a alocat doar 12% (6 mil lei), iar PNL 7% (2 mil lei). AUR nu a cheltuit niciun ban pentru personal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#raport, #finantare partide politice, #PSD, #PNL, #expert forum , #partid