Romania, codasa la absorbtia fondurilor europene

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 20:422223 citiri
Romania, codasa la absorbtia fondurilor europene

Europarlamentarii romani Ramona Manescu, din partea PNL, si Victor Bostinaru, din partea PSD, au declarat, sambata, ca Romania este codasa in UE in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.

"Declarativ, guvernantii spun mereu ca absorbtia fondurilor europene este o prioritate, dar la nivelul faptelor nu se intampla absolut nimic, ministrii responsabili nici macar nu fac act de prezenta la un seminar pe o problema care ar putea aduce Romaniei multe avantaje", a afirmat europarlamentarul PNL, in cadrul unui seminar pe teme europene, conform Antena 3, care citeaza Mediafax.

Cei doi europarlamentari, dar si presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a fost prezent la seminar, au atras atentia ca Romania urmeaza sa primeasca mai putini bani de la Uniunea Europeana, in perioada 2014-2020, proportional cu fondurile ramase neabsorbite in prezent.

Absorbim doar 14% din fondurile europene

In cadrul seminarului a fost prezentat si un sondaj conform caruia Romania a reusit sa absoarba putin sub 15% din fondurile europene valabile, atat la dezvoltare regionala si coeziune, cat si la capitolul social.

Datele arata ca, dintr-un total de 3,68 de miliarde pentru fonduri sociale, Romania a reusit sa atraga 14,16%, ocupand penultimul loc intre statele europene la acest capitol. Mai prost decat Romania sta Malta, cu o rata de absorbtie de 13,76%.

Din cele 15,53 miliarde de euro alocate Romaniei ca fonduri pentru dezvoltare regionala si fonduri de coeziune, autoritatile au atras, pana la 1 martie 2011, 13,43%, fiind pe ultimul loc intre tarile europene.