Ramona Manescu, la TV Ziare.com: Cetatenii trebuie sa fie egali in fata legii, inclusiv rromii

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 22:15
2275 citiri
Ramona Manescu, la TV Ziare.com: Cetatenii trebuie sa fie egali in fata legii, inclusiv rromii

Rromii trebuie sa fie egali in fata legii si trebuie sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni, a declarat Ramona Manescu miercuri la TV Ziare.com.

"Atat timp cat autoritatile nu sunt dure si intolerante la astfel de manifestari - cersetorie, furturi si alte delincvente - nu vom putea incepe de undeva si nu vom rezolva problema.

Trebuie sa ii tratam ca pe egali si cand vine vorba de respectarea legii si sa nu mai spunem ca este in cultura lor sa traiasca nomazi, sa comita infractiuni si sa cerseasca. Sunt foarte multi rromi care muncesc cinstit, sunt oameni normali si au copii la scoala. Daca unii pot, atunci pot si ceilalti", a declarat Ramona Manescu, la TV Ziare.com.

Europarlamentarul adauga ca, desi situatia economica a tarii noastre este foarte proasta, acest lucru nu este o scuza pentru a tolera cersetoria si infractiunile, iar problema rromilor nu poate fi rezolvata decat prin aplicarea legii. Din pacate, statul roman nu face nimic in acest sens, adauga europarlamentarul.

"Statul roman si autoritatile romane nu fac aproape nimic pentru schimbarea situatiei, si aici nu ma refer numai la accesarea fondurilor europene, fonduri destinate ONG-urilor pentru a-i integra pe copii rromi in sistemul de invatamant. Mie mi se pare ca un prim pas ar fi acela de a aduna toti cersetorii din strada si de a-i pune sa munceasca in folosul comunitatii", a declarat Ramona Manescu.

Aceasta adauga ca, in opinia sa, problema principala nu este discriminarea rromilor, ci nerespectarea legilor de catre o parte dintre acestia.

"Ar trebui sa pornim de la alta premisa, nu cea a discriminarii de catre Franta, ci de la o problema reala care a dus la aceasta tensiune, la aversiunea opiniei publice europene fata de cetatenii rromi si anume faptul ca acestia s-au stabilit ilegal.

Eu cred ca daca pornim de la premisa ca cetatenii rromi care urmeaza sa fie expulzati de fapt, stau ilegal pe teritoriul Frantei, atunci discutia va merge in directia corecta, in sensul identificarii unor solutii reale la problemele pe care le au cetatenii rromi", spune Manescu.

In ceea ce priveste motivul pentru care Franta ar putea fi penalizata de catre Comisia Europeana, europarlamentarul liberal precizeaza ca:

"S-a spus ca cetatenii romani sunt expulzati doar pentru ca sunt de etnie rroma: gresit. Rromii sunt expulzati pe motivul sederii ilegale, iar faptul ca noi vorbim doar despre discriminare este gresit", a conchis Manescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#deportare rromi Franta, #infringement Franta rromi, #Ramona Manescu, #TV Ziare com, #televiziunea Ziare com , #stiri Ramona Manescu