Haos la privatizarea CFR Marfa - Manescu il contrazice pe Ponta: Gruia Stoica sa dea banii pana luni

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:54
4300 citiri
Haos la privatizarea CFR Marfa - Manescu il contrazice pe Ponta: Gruia Stoica sa dea banii pana luni
Foto: Arhiva

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, joi, ca statul trebuie sa respecte termenele convenite pentru privatizarea CFR Marfa, ceea ce inseamna ca patronul Grupului Feroviar Roman, Gruia Stoica, trebuie sa dea banii pana luni.

"Suntem in termenii contractului, ca si pana acum. Am spus de la inceput: avem un contract, avem o Hotarare de Guvern, trebuie sa respectam cele 60 de zile. In Scrisoarea de intentie semnata cu FMI se prevedea foarte clar ca aceasta privatizare nu trebuie sa depaseasca termenul de 15 octombrie. Este prevazut acest termen in Scrisoarea de intentie cu FMI, de aceea s-a si facut o Hotarare de Guvern. Termenul de plata a banilor este 14 octombrie", a precizat Ramona Manescu.

"Asteptati ziua de 14 octombrie si va vom informa atunci despre situatie. Noi vrem sa argumentam juridic parerea, statul nu poate face speculatii", a adaugat Ramona Manescu.

Ulterior, patronul GFR, Gruia Stoica, a mentionat ca are banii necesari sa plateasca, insa pune conditia ca "vanzatorul sa-si indeplineasca obligatiile contractuale".

Privatizarea CFR Marfa - Gruia Stoica: Platesc inainte de avizul Concurentei, cu o conditie

Tot joi, premierul Victor Ponta a marturisit ca nu stie cu exactitate conditiile contractului de privatizare si ca va discuta cu ministrul de resort.

Ponta: Aveti o parere prea buna despre mine daca considerati ca stiu pe dinafara contractul CFR Marfa

"Nu cunosc toate detaliile tehnice. Discutam si va anuntam pasii juridici. Ce va pot spune este ca GFR a indeplinit conditiile si nu avem inca de la Concurenta avizul pentru ca sa putem sa dam sau nu compania. In functie de procedurile juridice, vom vedea ce facem", a aratat Victor Ponta.

Anterior, el a aratat ca nu poate lua banii de la GFR inainte ca Consiliul Concurentei sa dea un aviz, sustinand ca este ilogic ca patronul Gruia Stoica sa plateasca diferenta de bani in urmatoarele zile, dar sa astepte sa preia controlul societatii CFR Marfa pana in decembrie, cand se va pronunta institutia.

Ponta, despre CFR Marfa: Nu pot sa iau acum banii de la Stoica si sa-i dau compania in decembrie

In plus, chiar ministrul Transporturilor a anuntat anterior ca ia in considerare o amanare a termenului de plata.

"Termenele prevazute in Hotararea de Guvern si in contract sunt foarte clare. Noi ne dorim ca domnul Gruia Stoica si GFR sa-si poata onora obligatiile in aceste termene. Daca va exista o noua hotarare de Guvern de prelungire a termenelor, asta ramane sa discutam in Guvern, sa cerem punctul de vedere al Consiliului Concurentei, al consultantilor, si sa vedem daca intr-adevar in contractul pe care il avem, in hotararea de guvern care a fost data (...) putem intr-adevar sa prelungim termenul", a declarat Manescu.

In plus, Ministerul Transporturilor a realizat si un document care urma sa fie prezentat Guvernului, in care se vehicula data de 20 decembrie ca termen pentru plata banilor.

Nou termen pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa - Pana cand trebuie sa plateasca Gruia Stoica

"Proiectul de act normativ asigura parcurgerea perioadei necesare pentru completarea de catre cumparator a documentelor depuse prin notificarea Consiliului Concurentei, precum si pentru realizarea formalitatilor de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului a diminuarii capitalului social al CFR Marfa, respectiv finalizarea tranzactiei pana la data de 20 decembrie 2013", a spus, luni, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu.

GFR a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni. De asemenea, s-a obligat la investitii de 900 de milioane de lei.

Din totalul sumei promise, 10 milioane de euro au fost virati drept garantie bancara de participare la licitatie, iar alte 20,2 milioane de euro au fost virate, saptamana trecuta, in contul escrow deschis la Banca Transilvania, astfel ca raman de achitat 170 de milioane de euro.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Manescu privatizare CFR Marfa, #bani Gruia Stoica CFR Marfa, #termen plata GFR CFR Marfa, #bani GFR CFR Marfa , #Ministerul Transporturilor