AUR cere demisia Ramonei Chiriac, cap de listă PNL-PSD la europarlamentare: "Are statut diplomatic"

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 18:08
2202 citiri
AUR cere demisia Ramonei Chiriac, cap de listă PNL-PSD la europarlamentare: "Are statut diplomatic"
Liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu FOTO Facebook / Claudiu Târziu

Președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, senatorul Claudiu Târziu, candidat AUR la alegerile pentru Parlamentul European, cere demisia imediată a Ramonei Chiriac din funcția de șefă a Reprezentanței României la Comisia Europeană.

De asemenea, Deputatul AUR Adrian Axinia, a transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită investigarea Ramonei Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei în România, ca urmare a candidaturii sale la alegerile europarlamentare, pe lista coaliției PNL-PSD. Solicitarea vine în contextul suspiciunilor de conflict de interese.

Liderii coaliției PSD-PNL au decis cu două zile în urmă ca șefa reprezentanței României la Comisia Europeană, Ramona Chiriac, diplomat de carieră, să deschidă lista comună a alianței pentru alegerile europene de la 9 iunie.

„Doamna Ramona Chiriac are statut diplomatic în actuala sa calitate de șefă a Reprezentanței României la Comisia Europeană. Prin urmare, după ce a acceptat să deschidă lista de candidați la alegerile europene a noului partid unic PSD-PNL, Ramona Chiriac trebuie să demisioneze imediat din demnitatea de funcționar european din cauză că nu-și mai poate îndeplini atribuțiile cu imparțialitatea obligatorie respectivei funcții” – spune Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu acuză PNL și PMP că pun pe liste demnitari incompatibili, care să le compenseze lipsa de candidați valoroși și credibili.

"Așadar, doamna Chiriac are obligația să renunțe de îndată la funcția pe care o deține. Nu poți să joci într-o echipă și să iei, în același timp, și salariu de arbitru al competiției în care te-ai înscris.", conchide liderul AUR.

Șefii de reprezentanțe sunt numiți direct de președintele Comisiei Europene ca reprezentanți politici ai săi în țările membre unde funcționează. Adrian Axinia spune că o astfel de investigație este esențială pentru a ne asigura că instituția europeană menține încrederea publicului în acțiunile sale.

"Chiar dacă, formal vorbind, candidatura ei va fi din postura de independentă susținută de cele două partide, simplul fapt că doamna Chiriac va conduce lista comună depusă de două formațiuni politice reprezintă o încălcare a fișei postului și a principiului imparțialitatea care ar trebui să guverneze activitatea oricărui funcționar european, în special cea a unui înalt funcționar al Comisiei. Prin urmare, în acest context, Ramona Chiriac nu își poate îndeplini în mod imparțial atribuțiile de reprezentant oficial al Comisiei Europene în România", se arată în scrisoarea transmisă Comisiei Europene.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ramona chiriac, #aur, #Claudiu Tarziu, #alegeri europarlamentare, #Comisia Europeana , #europarlamentar