Raluca Turcan sesizeaza CNA in legatura cu o emisiune Realitatea Tv

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 15:49
2107 citiri
Raluca Turcan sesizeaza CNA in legatura cu o emisiune Realitatea Tv
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, a sesizat CNA in legatura cu abaterile si excesele repetate ale postului de televiziune Realitatea TV.

Deputatul PD-L critica emisiunea "Bursa pariurilor" si atrage atentia ca realizatorii genereaza situatii de dezinformare si atac la persoana pe baza unor informatii neverificate, dar carora, prin comentarii, li se acorda prezumtia de veridicitate si credibilitate.

"Sesizez Consiliul National al Audiovizualului in legatura cu abaterile si excesele repetate de la un cadru de mediatizare impartial, in spiritul unei corecte informari a publicului, practicate in cadrul emisiunii "Bursa pariurilor" de pe postul Realitatea.

Emisiunea care - citandu-i pe realizatori - isi propune "devoalarea zvonurilor, a culiselor, scenariilor din lumea politica, dar nu numai" (http://www.realitatea.net/emisiuni.html, Bursa pariurilor) genereaza situatii de dezinformare si atac la persoana pe baza unor informatii neverificate, dar carora, prin comentarii, li se acorda prezumtia de veridicitate si credibilitate", se arata in sesizarea depusa de Raluca Turcan la CNA, potrivit unui comunicat remis vineri Ziare.com.

Deputatul PD-L sustine ca cei de la Realitatea TV prejudiciaza viata particulara a persoanei si nu asigura informarea corecta a opiniei publice.

"Se incalca astfel doua prevederi constitutionale: art 30, alin 6 - "Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine" si art 31 alin 4 - "Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice", mai indica aceasta.

Raluca Turcan sustine ca prin comentariile speculative si prin contextualizarea unor informatii trunchiate, in emisiunea "Bursa Pariurilor", se construiesc atacuri la adresa unor oameni politici, care sunt pusi in situatia de a justifica sau explica zvonuri sau calomnii, asemenea unor informatii fondate.

"De asemenea, in conditiile in care, in schimbul unor sume de bani oferite ca premii, telespectatorii sunt antrenati in validarea unor informatii neverificate, se depaseste cadrul deontologic jurnalistic, transformand intr-o tinta publica - contra unui castig material - orice persoana publica pe care realizatorii doresc sa o incrimineze pe baza unor zvonuri", se mai arata in plangere.

Raluca Turcan considera ca astfel se incalca Codul Audiovizual care prevede ca "difuzorii au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului si sa nu profite de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor".

I.U.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Raluca Turcan sesiza CNA, #sesiza CNA Realitatea televiziune , #deputat