Raluca Turcan: PMP ar putea netezi calea PSD si a lui Victor Ponta Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 12:06
7516 citiri
Raluca Turcan: PMP ar putea netezi calea PSD si a lui Victor Ponta Interviu

PDL a iesit din scandal si ipocrizie, iar daca PMP va ramane doar la stadiul de fosti membri PDL, va netezi calea PSD si a lui Victor Ponta, afirma prim-vicepresedintele democrat liberal, Raluca Turcan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Raluca Turcan a acuzat ipocrizia celor care au plecat de la PDL la PMP pentru ca au fost nemultumiti de ratarea unor functii: "Sunt oameni care s-au dezis prin vot de guvernarea Boc si acum sunt in noua formatiune". Raluca Turcan a aratat ca a existat deja o discutie intre Vasile Blaga si Emil Boc si s-a aratat convinsa ca primarul Clujului va ramane in PDL.

Raluca Turcan afirma ca "in momentele cheie de confirmare a parteneriatului pentru Traian Basescu, lideri din conducerea PDL au confirmat, altii au stat ascunsi". Iar acest parteneriat cu presedinele poate continua in opinia Ralucai Turcan: "Daca PDL va arata dupa europalamentare ca este al doilea partid din Romania si cea mai importanta forta politica de dreapta, presedintele nu va avea nicio ezitare sa aiba in continuare un parteneriat cu PDL".

Cum resimte PDL socul pierderilor provocate de PMP?

PDL este o forta politica extrem de puternica, a doua dupa PSD, cu un pas inaintea PNL. Regretam plecarea unor colegi, dar am convingerea ca aceste plecari nu afecteaza PDL la radacina. El isi trage forta din oamenii adevarati care fac Romania puternica. Acolo e resursa PDL, unde oamenii vad inselaciunea USL pe pielea lor in fiecare zi. Acesti oameni cred ca e bine ca PDL a scapat de scandal si ipocrizie.

Cand spuneti "scandal si ipocrizie" la cine va referiti?

Ma refer, in special, la o perioada care a marcat PDL. Daca ne uitam la noul partid vedem multi oameni nemultumiti ca nu au primit functii la competitiile interne ale PDL, la nivel national sau local. Si de aceea au decis sa macine partidul din interior.

De ce nu i-ati dat afara daca macinau partidul din interior?

Am sperat la o reasezare a situatiei. Mi-as fi dorit ca in acest moment de cumpana pentru Romania, cand USL saraceste romanii, impovareaza mediul de afaceri, striveste democratia, loveste institutiile statului, dreapta sa fie puternica. Daca exista oameni care in momentul de fata slabesc dreapta, netezesc calea USL, a PSD in primul rand.

PDL in parteneriat constant cu Traian Basescu, asa cum am obisnuit romanii, ar fi fost mult mai puternic. De aceea am sperat ca lucrurile se vor aseza si ca acesti colegi care au pus pe primul loc ambitii personale vor reveni pe calea dreapta a politicii pentru cetateni. Dreapta e reprezentata covarsitor de PDL. PNL nu face politica de dreapta, e subjugat unui PSD care incetul cu incetul transforma Romania in tara de asistati, un bazin constant de voturi de stanga.

PDL avea si are sansa de a strange oamenii care refuza pesedizarea treptata a intregii Romanii. E foarte daunator ca cineva isi asuma sa creeze o formatiune care rupe din cel mai important partid de opozitie in contextul in care USL cotropeste Romania. Asta va avea un cost politic major.

Si PMP va acuza ca nu vreti o dreapta puternica, ca nu faceti opozitie puternica, inclusiv pentru ca unii lideri ai PDL ar avea avantaje personale. Sunt acuzatii in oglinda, reciproce.

N-as spune ca exista reciprocitate. PDL a incercat constant sa estompeze orice forma de conflict intern. Daca cineva cu pretentii de om politic responsabil isi imagineaza ca in perioada opozitiei nu avem nevoie de evaluarea trecutului pentru a creiona comportamentul politic de viitor, fie e naiv, fie rauvoitor. Cand ajungi in opozitie trebuie sa intelegi unde ai gresit, ce i-a indepartat pe oameni si i-a facut sa-si dea votul unor partide care au vandut doar iluzii si minciuni.

Multi dintre cei care au plecat la PMP au crezut ca aceste evaluari inseamna negarea trecutului. Nimic mai fals. In privinta dreptei unite noi am zis ca ea trebuie sa aiba in spate o validare electorala si asta am cerut formatiunilor care se erijeaza in reprezentante ale dreptei: sa intram intr-un scrutin electoral, sa avem o validare electorala in functie de rezultate, sa stim ce oferim romanilor.

Se vorbeste de complementaritate. Sa nu fim ipocriti! Complementaritate inseamna oameni diferiti. Daca va uitati la celelalte partide de dreapta veti vedea oameni din PDL, care au plecat pentru ca nu au obtinut anumite beneficii si avantaje in partid.

Dupa europarlamentare, primul test electoral, vedeti posibila o apropiere de PMP?

Discursul de inceput al PMP a fost profund nedrept, manipulator si cu o doza mare de dezinformare. Daca, intr-adevar, acei oameni vor demonstra ca vizeaza sanctionarea reala a USL si nu distrugerea dreptei, ar fi normal sa ne asezam la aceeasi masa pentru a creste potentialul candidatului nostru la presedintie. Dar decisiv in relatia politica de dupa europarlamentare va fi modul in care se vor comporta in viitoarea perioada.

S-a zis ca PDL nu a facut opozitie. Toate victoriile impotriva abuzurilor USL au venit de la noi. Contestatiile la CCR, pe descentralizare, legea insolventei, Cod Penal, au fost facute de PDL, motiunile simple din parlament. Sigur, sunt poate mai putin atractive decat talk-show-urile de seara in care iti ataci proprii colegi, dar au fost demersuri solide. Voturile date in parlament sunt dovada unui comportament autentic de opozitie.

PMP a deveni partid parlamentar. Cum vedeti pe viitor colaborarea parlamentara cu PMP. Va veti ralia intiativelor lor, ii veti chema alaturi de initativele PDL?

Numarul de parlamentari ai PDL nu ne va permite sa depunem singuri motiuni simple. Cele depuse pana acum si contestarile la CCR au avut si semnaturi de la PP-DD, pentru ca opozitia in parlament trebuie sa stranga tot ce inseamna farama de vot pentru a-si atinge scopul. Deci nu vad o problema sa aduni semnaturi si de la fosti colegi din PDL plecati la PMP.

Chiar sunt curioasa daca in acest partid vor mai intra si alti oameni in afara de fosti membri PDL. Acolo se va vedea daca e un discurs ipocrit sau nu. Daca acest partid va aduce oameni din mediul de afaceri, din mediul universitar, din sanatate, cu valori solide si profesii respectabile vom vedea daca se poate crea o complementaritate a dreptei. Daca vor ramane doar fosti colegi in PDL si evenutal de la PP-DD si PNL, nu va fi decat o alta forma de a minti electoratul si de a netezi calea PSD. Cine distruge dreapta netezeste drumul PSD si a lui Victor Ponta.

Acuzati PMP ca netezeste calea lui Victor Ponta?

Daca PMP ramane doar la stadiul de fosti membri PDL, netezeste calea lui Victor Ponta.

Mai pleaca si alti membri PDL spre PMP?

Nu am informatii. Fiecare dintre liderii PDL incercam sa avem discutii cu colegii din PDL nemultumiti, la nivel central si la nivelul organizatiilor. Exista, sa spunem, o ofensiva de vanzare a unor iluzii care poate fi atractiva. Incercam sa o contracaram.

Cu dl. Boc ati vorbit. Pleaca, ramane?

A existat o discutie intre dl. Blaga si dl. Boc. Eu cred ca dl. Boc este profund legat de PDL. Cu bune si cu rele, partidul i-a fost alaturi in momente foarte grele. Cred ca Emil Boc va ramane alaturi de PDL.

Situatia primarilor este ce mai delicata. Ei nu pot demisiona din partid fara sa-si piarda mandatul. Daca sunt insa exclusi il pasteaza. O solutie, invocata deja de unii primari PDL ar fi sa se inscrie in Fundatia Miscarea Populara. Unii au si facut-o deja, de exemplu dl. Falca. Ce faceti cu cei care vor proceda astfel?

Daca se inscriu in Fundatia Miscarea Populara si participa la actiuni ale Miscarii Populare nu fac decat sa se ceara exclusi. Daca exista un primar care sa sprijine intr-o competitie electorala capitala cu USL alta formatiune decat cea care l-a ajutat sa obtina mandatul, mi-as dori sa ia decizia corecta.

Si daca nu o ia, daca ramane cu un picior in PDL si altul in Miscarea Populara?

E greu sa va spun. Noi intarim organizatiile. Dar nu vreau sa cream impresia ca va fi un exod al primarilor. Mircea Hava a fost extrem de transant ca ramane in PDL. George Scripcaru la fel, nu iese pe piata tranzactionarilor politice, ca sa citez din domnia sa. De ce oare unii membri ai PDL, care inca sunt impartiti intre iluziile vandute de mici formatiuni rupte din PDL, nu inteleg cat a castigat USL pe ideea de colaborare in ciuda orgoliilor. Orgoliile distrug proiectele politice majore.

Vorbeati de un parteneriat cu Traian Basescu. Exista perceptia ca au plecat tocmai oamenii presedintelui, in frunte cu Elena Udrea. Cum vedeti acest parteneriat pe viitor?

Nimic mai fals si mai injust decat aceasta perceptie, cum ca PDL s-a dezis de Traian Basescu. PDL a sprijinit constant proiectele de reforma ale presedintelui de stabilizare a Romaniei, de trecere prin perioade dificile. PDL a blocat un demers fundamental de strivire a institutiilor statului prin referendumul de suspendare.

Acestea sunt dovezile concrete de parteneriat intre un partid si un presedinte de tara sau un om politic valoros cum e Traian Basescu, nu certificatele false impartite de unii sau altii. Pentru fiecare vorbesc faptele, iar faptele arata sprijinul constant pentru reforma si proiectele prezidentiale, chiar cu riscul unor dezavantaje de imagine, cum a fost la referendumul din 2012.

O mana de oameni am sprijinit salvarea Romaniei de atacul USL, desi stiam ca fiecare aparitie ne va costa la parlamentare. Dar nu am ezitat. In momentele cheie de confirmare a parteneriatului pentru Traian Basescu, lideri din conducerea PDL au confirmat, altii au stat ascunsi.

In perioada referendumului?

Da, dar si cand au fost voturi in Parlament, si cand au fost proiecte de reforma. Ar merita facuta o analiza pe voturile date in Parlament in guvernarea Boc si sa vedem cati sunt acum in PDL si cati in alte partide.

Aveti nume?

Prefer sa nu dau. Sunt oameni care s-au dezis prin vot de guvernarea Boc si acum sunt in noua formatiune. Unde e corectitudinea?

Dar e nevoie de doi pentru un tango. Dvs. credeti in parteneriatul cu Traian Basescu, dar presedintele v-a spus "adio!".

"Adio, PDL!" cred ca a insemnat, de fapt, un adio amicitiei personale cu unii lideri PDL, dar PDL ramane cel mai important aparator al sistemului democratic in Romania si al oricarei masuri juste de reforma si redresare economica.

Deci credeti ca presedintele vede in continuare in PDL un partener?

Daca PDL va arata dupa europalamentare ca este al doilea partid din Romania si cea mai importanta forta politica de dreapta, presedintele nu va avea nicio ezitare sa aiba in continuare un parteneriat cu PDL.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#PDL PMP, #Boc PMP, #Raluca Turcan PDL, #Elena Udrea PDL PMP , #PDL