Raluca Turcan: Legea gratierii favorizeaza cativa potentati politici. PNL nu o sustine

Luni, 06 Martie 2017, ora 16:24
2802 citiri
Raluca Turcan: Legea gratierii favorizeaza cativa potentati politici. PNL nu o sustine
Foto: Facebook / Raluca Turcan

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, ca legea gratierii depusa de PSD este un subterfugiu pentru "a favoriza din nou cativa potentati politici", afirmand ca PNL va depune amendamente si va vota impotriva formei propuse de PSD-ALDE.

"PNL, cu privire la proiectul de gratiere propus de PSD, va depune amendamente prin specialistii pe care ii avem in comisiile de specialitate. Vom prelua o parte din amendamentele propuse de CSM, insa asa cum se prefigureaza proiectul gratierii propus de PSD merita sa fie votat impotriva si PNL va vota impotriva proiectului gratierii asa cum a fost el transmis", a declarat presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Liderul interimar al PNL a afirmat ca amendamentele depuse in ultima perioada de PSD arata ca majoritatea parlamentara "ia din nou in calcul salvarea celor care au fost condamnati pentru coruptie sau pentru activitati asociate coruptiei".

PSD urmareste sa aplice legea gratierii si oamenilor care sunt in afara penitenciarelor, a sustinut Turcan.

"Din ceea ce se prefigureaza, PSD urmareste sa se aplice acest proiect si oamenilor care in momentul de fata sunt in afara penitenciarelor si sa fie salvati deja oameni care nu se afla in situatie de detentie, ceea ce inseamna in mod clar ca ideea depopularii penitenciarelor este ipocrit folosita", a spus liderul interimar al PNL.

Liberalii considera ca gratierea trebuie vazuta ca o masura de clementa, iar pentru rezolvarea suprapopularii penitenciarelor este nevoie de investitii in structura de detentie, a sustinut Raluca Turcan.

La randul sau, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a afirmat ca amendamentele depuse de PSD propun gratierea a unor infractiuni in domeniul coruptiei si infractiuni asimilate coruptiei, precum si infractiuni precum sclavia si prostitutia.

Senatorul PNL a mai sustinut ca interesul PSD si ALDE nu este depopularea penitenciarelor, "ci mai mult grija lor permanenta ca acolitii politici sa nu ajunga sa-si ispaseasca pedeapsa in aceste conditii".

Intr-un interviu acordat zilele trecute pentru Radio Iasi, noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, s-a pronuntat in favoarea gratierii si a celor care au primit pedepse cu suspendare, motivand ca, in caz contrar, acestia ar fi tratati diferentiat.

"Este nedrept si inechitabil ca pentru aceeasi fapta - sa luam un furt, o talharie, o inselaciune - daca judecatorul condamna pe cineva, sa spunem la 3 ani de inchisoare privativa de libertate, acel condamnat cu inchisoare privativa de libertate sa aiba beneficiul gratierii, iar un alt condamnat care are niste circumstante mai favorabile (poate e mai tanar, poate e la prima abatere, poate a recunoscut, poate stiu eu), caruia i s-a dat suspendare, acela sa nu beneficieze, pentru ca ar fi exact o rasturnare a piramidei, o rasturnare a filozifiei a actului de clementa.

Adica, ii dai clementa acelui socialmente mai periculos si nu-i dai clementa celui care s-a dovedit in procesul judiciar ca fiind mai putin periculos.

Da, imi mentin punctul de vedere, pentru ca egalitatea in fata legii inseamna ca persoanele aflate in aceeasi categorie sa beneficieze de acelasi tratament juridic.

Condamnatii sunt in aceeasi categorie, condamnatii pentru furt/talhatie/inselaciune sunt in aceeasi categorie, ei trebuie sa se afle in categorie in momentul faptei si nu la momentul judecatii pentru ca, altcumva, ar parea un tratament diferentiat, ca sa nu spun discriminatoriu", a declarat Tudorel Toader in interviu.

Citeste mai multe despre: Ministrul Justitiei anunta ca vine cu un proiect pentru modificarea Codurilor penale in cel mult o luna si jumatate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#PNL voteaza impotriva legii gratierii , #presedinte PNL