Raluca Turcan ii cere socoteala ministrului Educatiei pentru taierea fondurilor cercetarii

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 23:47 2007 citiri
Foto:Arhiva

Vicepresedintele PDL Raluca Turcan, secretarul Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, ii cere ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, sa faca public ordinul prin care au fost taiati banii de la cercetare si criteriile dupa care s-au facut aceste taieri.

De asemenea, aceasta critica intentia ministerului de a renunta la evaluatorii internationali.

"Ministrul cercetarii da o dubla lovitura: inlocuieste evaluatorii proiectelor de cercetare internationali cu cei romani si taie cu 50% fondurile destinate cercetarii. Este vorba de sute de cercetatori carora li s-au redirectionat banii din cercetare fara voia lor. Asta inseamna: stoparea unor cercetari, ingroparea muncii celor care au castigat aceste proiecte in urma unor competitii corecte.

Intr-o lume academica restransa, inlocuirea cercetatorilor evaluatori internationali cu unii romani va conduce la evaluari in cerc restrans si vor fi suspectati de subiectivism, cumetrie sau aranjamente politice", se arata intr-un comunicat remis de Raluca Turcan Ziare.com.

Vicepresedintele PDL ii da o serie de replici ministrului Mihnea Costoiu, spunand ca evaluarea cu experti internationali costa mai putin de 1% din bugetul competiilor evaluate, iar cheltuielile sunt necesare daca se doreste eliminarea conflictelor de interese.

"Prin masurile luate de minister, prin care se elimina obligativitatea ca din comisiile de evaluare sa faca parte experti straini, se incearca si politizarea cercetarii la varf prin posibilitatea finantarii preferentiale si a lipsei de obiectivitate a evaluatorilor", sustine Raluca Turcan.

Totodata, aceasta subliniaza faptul ca prin redistribuirea bugetelor anuale alocate proiectelor activitatea cercetatorilor este afectata.

"Daca nu publici imediat ceea ce ai descoperit, risti ca alt cercetator sa ajunga la aceleasi rezultate si sa publice primul, iar munca depusa de cercetatorul nostru sa fie complet irosita, iar investitia sa fie inutila", mai acuza deputatul PDL.

C.B.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News