Raluca Turcan, despre situatia juridica a lui Costel Alexe: "Nimeni nu isi doreste ca activitatea de guvernare sa fie afectata de dezbateri pe aceasta tema"

Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 22:59
2455 citiri
Raluca Turcan, despre situatia juridica a lui Costel Alexe: "Nimeni nu isi doreste ca activitatea de guvernare sa fie afectata de dezbateri pe aceasta tema"
Costel Alexe FOTO Hepta

Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan isi exprima credinta conform careia presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, urmarit penal pentru fapte de coruptie, "va lasa partea juridica sa isi urmeze cursul si sa nu interfereze cu activitatea domniei sale publica".

"De fiecare data cand sunt spete de genul acesta, oricat de greu ti-ar fi, uman, sa te raportezi, mai ales daca este vorba de un coleg, gandesti in propriul set de valori si nu cred ca ar trebui sa ajungi sa fie subiect public daca ramai sau nu in functia publica, ci sa lasi justitia sa isi faca datoria", a adaugat Raluca Turcan.

"As putea sa spun ca presedintele (Klaus Iohannis - n.r.) e cat se poate de coerent cu mesajul pe care l-a avut dintotdeauna in mandatul domniei sale de presedinte. (...) In cazul PNL, la cum il cunosc eu pe colegul meu Costel Alexe, cred ca in momentul in care se va clarifica pozitia pe care o are in acest dosar nu va mai fi nevoie sa facem comentarii in spatiul public, pentru ca nici el si nimeni nu cred ca isi doreste ca activitatea PNL-ului, activitatea de guvernare sa fie afectata de dezbateri pe aceasta tema", a declarat Raluca Turcan, marti seara, intr-o emisiune la Digi 24.

Dupa ce i s-a atras atentia asupra faptului ca se cunoaste calitatea lui Costel Alexe in dosarul deschis de DNA - aceea de urmarit penal - liderul liberal a precizat ca nu renunta la ideile sale privind integritatea celor care ocupa functii publice.

"O sa vedem ce se va intampla zilele urmatoare. Eu nu pot sa ma dezic de ceea ce am sustinut totdeauna. Amintiti-va ca am fost unul dintre cei mai vocali purtatori de mesaj pentru integritatea in functia publica, pentru functionarea corecta a justitiei si nici eu nu pot sa fac rabat de la aceste cerinte de integritate. Si de fiecare data cand sunt spete de genul acesta, oricat de greu ti-ar fi, uman, sa te raportezi, mai ales daca este vorba de un coleg, gandesti in propriul set de valori si nu cred ca ar trebui sa ajungi sa fie subiect public daca ramai sau nu in functia publica, ci sa lasi justitia sa isi faca datoria", a adaugat Raluca Turcan.

Intrebata daca asteapta ca Alexe sa ia o decizie in sensul renuntarii la functia pe care o detine, Turcan a raspuns afirmativ.

"Cred ca se va intampla lucrul acesta. Din momentul in care a inceput acest scandal, cu un om pe care il cunosc si cu care am lucrat foarte bine in Guvern am avut aceasta asteptare, ca va lasa partea juridica sa isi urmeze cursul si sa nu interfereze cu activitatea domniei sale publica", a mai afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, referindu-se la cazul fostului ministru al Mediului Costel Alexe, urmarit penal de DNA, ca persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice.

"Cred ca aceasta discutie trebuia sa aiba loc demult si sa fie mult mai scurta. Am spus dintotdeauna ca persoane urmarite penal sau penali nu au ce cauta in functii publice. Nu stiu daca trebuia sa discute PNL mai repede sau nu. Insa daca dl Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranta eu m-as astepta cel putin sa se autosuspende din functiile pe care le detine", a declarat Iohannis, intrebat in legatura cu faptul ca liderul PNL Ludovic Orban a anuntat ca va analiza situatia si solicitat sa precizeze daca in opinia sa Alexe trebuie sa demisioneze si PNL sa ii retraga sprijinul politic.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe este urmarit penal de Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita si instigare la delapidare. In acelasi dosar este urmarita penal si o persoana cu functie de conducere intr-o societate din siderurgie, pentru dare de mita si delapidare.

Alexe ar fi pretins de la acea persoana produse din tabla, pentru a aloca gratuit acelei fabrici certificate de emisii de gaze cu efect de sera si a monitoriza masurile de inchidere a unei halde de zgura. Costel Alexe ar fi primit acele produse, in cantitate de 22 de tone si in valoare de 103.000 lei, la o firma administrata de o ruda.

Liderul PNL, Ludovic Orban, considera ca presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, care este urmarit penal intr-un dosar instrumentat de DNA, isi poate continua mandatul la sefia CJ, intrucat nu exista nicio prevedere legala care sa prevada contrariul. El spune ca o eventuala demisie din motive morale este o decizie care apartine exclusiv lui Costel Alexe si care nu poate fi impusa de catre PNL.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
#costel alexe, #Raluca Turcan, #PNL, #alexe iohannis , #PNL