Raluca Turcan, despre sesiunea de toamna a facultatilor: Admiteri de mana a doua

Miercuri, 14 August 2013, ora 17:10 1769 citiri
Foto: Facebook/ Raluca Turcan

Deputatul PDL Raluca Turcan, vicepresedinte al democrat-liberalilor, responsabil cu politici in educatie, cercetare, cultura si culte, este de parere ca facultatile ar trebui sa introduca examen si pentru sesiunea din toamna a admiterii.

"Universitatile trebuie sa asigure acelasi regim de evaluare elevilor, indiferent de momentul sustinerii Bacalaureatului. Altfel, se gireaza, cu fiecare generatie, degradarea continua a invatamantului superior romanesc", scrie Raluca Turcan, pe blogul sau.

Fosti ministri ai Educatiei cer reintroducerea examenelor de admitere la liceu si facultate

Aceasta apreciaza ca o parte dintre universitatile care nu si-au ocupat locurile scoase la concurs sunt tentate sa-si creasca numarul de studenti in toamna fara examen, doar cu diploma de Bacalaureat: "Acest fapt duce la un regim discriminatoriu al evaluarii elevilor, la coborarea stachetei, la un dublu standard, cu consecinta directa asupra performantei".

"Universitatile isi asuma aceasta procedura si pe locurile bugetate de la stat, ceea ce duce la acceptarea pe bancile facultatilor a unor tineri mai slab pregatiti doar pentru a primi finantare.

Acesta este un semn clar de slabiciune si o risipa a banului public. Admiterile de mana a doua adancesc lipsa de performanta. In universitati, nu banul, profitul, numarul de diplome acordate trebuie sa fie puse pe primul loc, ci competenta, etica si dreptatea. Toate acestea nu ar fi posibile daca universitatile ar fi finantate pe criterii de performanta si nu pe numar de studenti inmatriculati", considera Raluca Turcan.

Andronescu: Admiterea la facultate, reintrodusa in lege. Sindicatele sunt de acord

Deputatul PDL arata ca Romania "risca o condamnare la saracie si inferioritate intr-o Europa tot mai competitiva", avand un sistem educational pagubos.

Vicepresedintele democrat-liberal incheie, facand un apel la Ministrul Educatiei Nationale, care "nu poate asista pasiv la acest fenomen si trebuie sa ia atitudine fata de modul in care se organizeaza a doua sesiune de admitere in universitati", adaugand totodata ca inactiunea, intr-o astfel de situatie, este condamnabila.

F.N.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News