Raluca Turcan anunță că guvernul va crește numărul vizelor acordate lucrătorilor străini la 100.000, pe fondul crizei forței de muncă din România

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 18:49
2206 citiri
Raluca Turcan anunță că guvernul va crește numărul vizelor acordate lucrătorilor străini la 100.000, pe fondul crizei forței de muncă din România
Turcan crede că o mare problemă este legată de calificarea şi profesionalizarea forţei de muncă din România FOTO Facebook / Raluca Turcan

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a afirmat miercuri, 3 noiembrie, că firmele din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu 10.000 mai multe decât anul trecut.

În timpul pandemiei COVID, au fost alocaţi 7,72 miliarde lei pentru a ajuta companiile, fiind astfel protejate 1,4 milioane de locuri de muncă. Raluca Turcan afirmă, însă, că lipsa forţei de muncă este o adevărată problemă, motiv pentru care Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000.

”Companiile din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu aproape 10.000 mai multe decât tot anul trecut. Deci locuri de muncă există în România, iar acest rezultat se datorează în mare parte şi măsurilor luate de la începutul pandemiei, pentru susţinerea pieţei muncii. În toată perioada crizei sanitare au fost alocaţi 7,72 miliarde lei pentru a ajuta companiile şi în acest fel am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Raluca Turcan.

Ministrul interimar al Muncii precizează că a fost reluată în toată ţara organizarea burselor de locuri de muncă, pentru a ajuta companiile să ajungă mai uşor la oamenii care au nevoie de locuri de muncă.

”Am majorat considerabil stimulentul pentru părinţii care se întorc la muncă în primele 6 luni de viaţă ale copilului (de la 650 de lei la 1.500 de lei), completăm veniturile persoanelor vulnerabile care se angajează, prin acordarea ajutorului social încă 6 luni după angajare, şi face verificări pentru prevenirea muncii la negru. Toate aceste măsuri au contribuit la crearea de noi locuri de muncă, însă acum cea mai mare provocare pentru piaţa muncii o reprezintă numărul insuficient de angajaţi, fără de care companiile nu îşi pot desfăşura în mod corespunzător activitatea”, a mai scris Turcan.

Ministrul Muncii afirmă că, pentru a sprijini angajatorii să acopere această a lipsă a forţei de muncă, Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători.

”Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din ţară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajaţi români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj. Amintesc că, în acest an, contingentul de 25.000 angajaţi stabilit iniţial a fost dublat la un număr de 50.000 de muncitori tocmai pentru a suplini lipsa de angajaţi cu care se confruntă companiile”, a mai transmis ministrul.

Aceasta susţine că o altă problemă este legată de calificarea şi profesionalizarea forţei de muncă din România, mai ales în contextul schimbărilor de pe piaţa muncii, ca urmare a digitalizării şi a apariţiei de noi tehnologii.

”România are o rată redusă de implicare a angajaţilor în cursuri de pregătire, mult sub media europeană. Prin urmare, acţionăm pentru a îmbunătăţi cursurile de calificare organizate de agenţiile de ocupare şi în acelaşi timp actualizăm Codul Ocupaţiilor din România, pentru ca toate meseriile cerute de angajatori să aibă calificări standardizate”, a mai anunţat ministrul Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#Raluca Turcan, #vize, #muncitori straini, #Romania, #criza forta munca , #stiri Raluca Turcan