Raluca Turcan cere numirea urgenta a noii conduceri a TVR

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 21:07 1571 citiri

Presedintele Comisiei de cultura a Camerei, deputatul PDL Raluca Turcan, spune ca situatia actuala a televiziunii publice impune instalarea in regim de urgenta a noii conduceri, indiferent daca se face pe vechea lege de functionare a SRTv.

Intr-o postare pe blogul personal, Raluca Turcan sustine ca modul in care Alexandru Sassu si-a exercitat mandatul de presedinte-director general al TVR a dus institutia intr-o situatie deosebit de grava ce trebuie rapid remediata. "Cu complicitatea acolitilor sai din PSD, Alexandru Sassu a dus serviciul public de televiziune pe marginea prapastiei. Problemele financiare tot mai mari, politica de angajari discretionare si crearea de noi canale fara piata au acutizat situatia serviciului public de televiziune. Acum, TVR a ajuns un colos cu picioare de lut", a apreciat deputatul PDL.

Din acest considerent, Turcan crede ca instalarea rapida a unei noi conduceri este imperativa, democrat-liberala avand rezerve fata de un interimat pana cand noua lege de functionare a SRR si SRTv va fi adoptata. "Nu stiu daca e suficient, pentru ca mandatul ar fi limitat si ar duce la o inghetare a starii de fapt pe o perioada de 6 luni. Mai raman doua variante, dar cu o singura concluzie: urgenta! Pe lege noua sau chiar pe vechea lege, TVR are nevoie rapid de o conducere valida, cu putere deplina de decizie", a afirmat Raluca Turcan.

Viitorul presedinte-director general al SRTv va fi desemnat jurnalistul Robert Turcescu, acesta urmand sa colaboreze cu un consiliu de administratie numit pe baza actualei legi de functionare a institutiei, in care o parte din membrii CA sunt numiti politic.

Conform unor surse democrat-liberale, a fost luata deja decizia ca Robert Turcescu sa fie sustinut de catre coalitia de guvernamant pentru ocuparea postului de presedinte-director general. Acesta urmeaza sa fie ales in aceasta functie de catre viitorul Consiliu de Administratie care va fi numit de catre Parlament in conformitate cu prevederile actualei legi in care numirile sunt facute politic. "Robert Turcescu va avea un mandat plin ca presedinte la TVR, iar numirile vor fi facute politic, tot ca pana acum", au mentionat sursele citate.

Astfel, Legea de functionare a SRR si SRTv nu va fi modificata pana la numirea noii conduceri a postului public de televiziune. In consecinta, Consiliul de Administratie demis in urma respingerii de catre Parlament a raportului de activitate al SRTv pe anul 2008 va fi inlocuit cu un nou CA numit prin aceeasi procedura. Totodata, este exclusa varianta numirii interimare a lui Turcescu in calitate de presedinte al TVR pentru a da posibilitatea schimbarii legii si alegerea noului presedinte in conformitate cu aceasta.

Raportul de activitate al TVR pe anul 2008 a fost respins de plenul Parlamentului pe 30 martie, lucru care a dus la demiterea Consiliului de Administratie si a presedintelui director general, Alexandru Sassu. Dupa aceasta perioada, PDL a anuntat ca vrea sa numeasca noile conduceri la TVR si SRR potrivit unei legi initiate de Raluca Turcan care prevede depolitizarea nominalizarilor respective. Mai precis, potrivit propunerilor facute de PDL in coalitia de guvernamant candidaturile pentru posturile din CA al SRTv si SRR ar fi urmat sa vina doar din partea societatii civile, partidele parlamentare pierzandu-si dreptul de a face propuneri pe care il au atat in legea actuala. Legea prin care urma sa se schimbe procedura de numire a conducerii celor doua posturi publice este insa blocata la Senat, din cauza unor obiectii ce vin atat din partea PSD, cat si din partea unor sindicate din TVR si SRR, dar si ONG-uri. Nu in ultimul rand, obiectii fata de modificarea legii SRR si SRTV au fost facute si de partenerii de guvernare ai PDL, de catre UDMR, care a insistat ca numirile apolitice ar scoate cele doua institutii publice din subordinea Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News