R. Turcan: Parteneriatul stat-biserica, un pas concret in reformarea sistemului de asistenta

Marti, 08 Martie 2011, ora 21:17
1757 citiri
R. Turcan: Parteneriatul stat-biserica, un pas concret in reformarea sistemului de asistenta

Vicepresedintele PD-L, Raluca Turcan, saluta adoptarea, in Parlament, a legii privind parteneriatul stat-biserica. In opinia deputatului, legea ofera o solutie de ajutor social, la problema deficitului de resurse din sistemul de asistenta.

"Este un pas concret pentru reforma sistemului de asistenta", sustine Raluca Turcan, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prin implicarea Bisericii, se ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice, se arata in comunicat.

Aceasta lege dovedeste ca exista solutii alternative de ajutor pentru cazurile sociale, daca exista vointa politica. PD-L actioneaza, astfel, direct pentru realizarea punctului 5, din capitolul 9 al programului de guvernare - "Familia, protectia copilului si egalitatea de sanse" prin care se asuma: "revizuirea conceptiei programelor de asistenta sociala prin orientarea acestora in functie de nivelul veniturilor realizate pe familie (...) astfel incat acestea sa reprezinte o forma complementara de protectie sociala", continua textul comunicatului de presa.

Legea instituie urmatoarele reglementari:

1. Finantarea urmatoarelor activitati aflate in sfera asistentei sociale, initiate de culte, de asociatiile si fundatiile infiintate de acestea, precum si de asociatiile ecumenice:

- servicii sociale;

- actiuni caritabile;

- formarea si instruirea corpurilor de voluntari;

- activitati de educatie si formare inclusiv in domeniul ingrijirii persoanelor dependente, al medierii, etc.

2. Obiectivul principal al legii este de a facilita implicarea Bisericii, alaturi de autoritatile locale si de comunitate in desfasurarea unor activitati din sfera asistentei sociale.

- Biserica are un rol esential in coagularea comunitatii in jurul unor prioritati sociale, mai ales in aceasta perioada de criza economica. Biserica poate stimula voluntariatul care trebuie sa devina o forma esentiala de implicare a comunitatii.

3. Principiile care stau la baza finantarii activitatilor sunt: libera concurenta, eficacitatea utilizarii fondurilor publice, transparenta, tratamentul egal, cofinantarea - de minimum 20% din partea solicitantilor - implicarea comunitatii. Se va asigura participarea tuturor cultelor si asociatiilor si fundatiilor.

4. Sunt vizate urmatoarele categorii de persoane:

- copii aflati in dificultate;

- persoane adulte cu dizabilitati;

- persoane varstnice lipsite de venituri, fara sustinatori legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilitati, care nu se pot intretine singure;

- persoanelor care au avut de suferit de pe urma calamitatilor naturale;

- familii sarace care, din cauza resurselor financiare si materiale reduse, nu pot asigura o ingrijire si o educatie corespunzatoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenta medicala si nu sunt cuprinse in sistemul de protectie sociala al statului.

6. Potrivit calitatii lor de furnizori de servicii sociale, prevazuta de lege, cultele pot organiza si acorda servicii sociale, dupa cum urmeaza:

- direct, prin structurile proprii unitatilor de cult, respectiv departamente, compartimente, etc.;

- rin asociatiile si fundatiile infiintate in acest scop.

7. Autoritatile administratiilor locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispozitie a terenurilor, cladirilor si a unor sume de bani necesare derularii actiunilor finantate.

România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Raluca Turcan, #raluca turcan lege parteneriat stat biserica, #lege parteneriat stat biserica , #deputat