R. Turcan, despre Miscarea Populara: Exista riscul canibalizarii, Basescu ii va sustine pe cei ce vor performa - Interviu

Luni, 19 August 2013, ora 07:34 4661 citiri

Vicepresedintele PDL Raluca Turcan atrage atentia asupra "riscului canibalizarii" in relatia dintre PDL si Partidul Miscarea Populara, apreciind totodata ca presedintele Traian Basescu isi va arata sustinerea acelei formatiuni care va performa politic.

De asemenea, intr-un interviu acordat Ziare.com, Raluca Turcan afirma ca actualii membri ai Partidului Miscarea Populara nu trebuie sa isi nege trecutul democrat-liberal sau sa-si "devoreze" fostii coechipieri, adaugand ca cele doua formatiuni sunt competitoare si ca nu isi doreste sa ajunga adversare.

Dilema pe partea dreapta a Opozitiei: Va reusi Miscarea Populara sa ia fata PDL? - Sondaj Ziare.com

Care este atitudinea PDL fata de Partidul Miscarea Populara? Au fost atat pareri critice ale democrat-liberalilor, cat si echilibrate.

PDL in ansamblu nu s-a concentrat pe subminarea Miscarii Populare ci pe scoaterea in evidenta a promisiunilor pe care USL le-a facut, dar acum le-a uitat. Ca PDL-isti, am simtit din plin atacurile USL in timpul guvernarii si lipsa unei minime solidaritati politice atunci cand tara trecea prin momentele acelea de criza acuta. De aceea, acum obiectivul nostru este sa demascam impostura care a stat la baza castigarii alegerilor de catre USL cu acel scor zdrobitor. Nu putem fi ingaduitori cu ei sau toleranti cu abuzurile.

Faptul ca o parte din fostii colegi PDL prefera acum sa ne critice din postura de membri ai Miscarii Populare, este dezamagitor. Dar situatia ne-a si ambitionat. Eu personal cred ca politica se face dincolo de ambitii personale, se face pe proiecte politice mari, care iau timp si consecventa, ceea ce nu e intotdeauna usor. Dar nu inseamna ca trebuie sa-ti negi trecutul sau incerci sa-ti devorezi fostii coechipieri. E reteta sigura pentru distrugerea dreptei.

S-a decis presedintele Miscarii Populare: E fostul "campion" al PDL

Sunt cele doua formatiuni in competitie, in concurenta?

Orice sociolog va va spune ca riscul canibalizarii este unul foarte mare si cred ca liderii politici cu experienta inteleg foarte bine acest lucru. Cum poti tu sa fii credibil renegand PDL-ul cand esti fost ministru PDL? Ideea de complementaritate functioneaza pana la un anumit punct. Cum sa existe complementaritate cand sunt aceeasi oameni? Nu se poate ca la un moment dat toti sa fi fost in aceeasi barca dupa care unii sunt buni iar altii sunt rai si uite asa ii impartim si pe oamenii care trebuie sa ne voteze. Este o aglomerare de planuri din care singurul rezultat cert e confuzia. Suntem competitori. Imi doresc sa nu ajungem adversari.

Au fost membri PDL care au plecat la Partidul Miscarea Populara. Este posibil sa mai fie si alte plecari?

Desigur ca orice e posibil, dar ma indoiesc. Sunt persoane preocupate doar de ademenirea colegilor pedelisti, in lipsa de noi sustinatori. Nu plecarile ma ingrijoreaza cel mai mult, ci non-combatul sau chiar atacul din interior al unora care raman dar sunt cu gandul in alta parte.

Democrat-liberali exclusi din PDL daca se inscriu in Miscarea Populara? Da si nu prea

Partidul Miscarea Populara ia din electoratul si din procentele PDL?

Sondajele arata ca doar intr-o foarte mica masura.

Ar putea cele doua partide sa se uneasca sub forma unei formatiuni de dreapta, la alegerile din 2014?

Cred ca sunt posibile formule politice prin care dreapta sa iasa intarita. Mai cred ca oamenii cu experienta politica inteleg foarte bine atat oportunitatile cat si riscurile existentei a doua formatiuni politice care se revendica din acelasi bazin de dreapta. PDL are ca prioritate sa arate fatarnicia si lipsa de rezultate a USL. Desigur ca nu e intodeauna asa simplu. Primul an de Opozitie nu e usor, fragmentarea e principala problema.

Partidul Miscarea Populara a fost lansat - "Suntem partenerii presedintelui" (Video)

Presedintele Traian Basescu este apropiat atat Partidului Miscarea Populara, cat si PDL. In ce masura ar putea sa uneasca cele doua formatiuni sau, din contra, care ar putea fi alegere sa, in cele din urma?

Va propun urmatoarea situatie, pentru a intelege cand de neadaptate la realitate sunt atacurile pe care reprezentanti ai Miscarii Populare le lanseaza la adresa PDL. Cum va vota la europarlamentare un membru PDL, dintr-o localitate cu primar PDL, si care ii simpatizeaza atat pe presedintele Basescu, cat si pe Vasile Blaga? Ii punem pe oameni in situatii dificile si riscul canibalizarii e unul foarte mare daca Miscarea Populara se hraneste din atacuri la adresa PDL. In plus, presedintele Basescu este un politician care cauta performanta politica. Asadar, cred ca va fi sustinator al celor care vor performa.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News