R.Turcan critica descentralizarea: Pentru Ponta si USL, Educatia nu este decat o alta "vaca de muls"

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 22:05
1560 citiri
R.Turcan critica descentralizarea: Pentru Ponta si USL, Educatia nu este decat o alta "vaca de muls"

Deputatul PDL Raluca Turcan critica descentralizarea in Educatie, afirmand ca, pentru prim-ministrul Victor Ponta si pentru USL, Educatia nu este decat o alta "vaca de muls".

"Legea descentralizarii pe care Guvernul PNL-PSD si-a asumat raspunderea ilustreaza, inca o data, lipsa de viziune si dezinteresul USL in ceea ce priveste domeniul educatiei. Victor Ponta demonstreaza din nou ca, pentru el si USL, Educatia nu este decat o alta 'vaca de muls' - titluri, resurse, patrimoniu sau functii", afirma vicepresedintele democrat-liberal, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Raluca Turcan considera ca prevederile din capitolul privind descentralizarea in domeniul invatamantului preuniversitar "nu aduc nicio clarificare privind modul in care managementul institutiilor, cu rol in educarea noii generatii, poate sa serveasca mai bine comunitatile".

Turcan: Legea descentralizarii deschide usa catre subfinantare si clientelism

Premierul Victor Ponta a prezentat procedura de asumare a Legii descentralizarii in Parlament, marti, plangandu-se ca trebuie sa recurga la asumare din cauza sabotajului presedintelui Traian Basescu.

Ponta a prezentat descentralizarea in Parlament: Asumarea, din cauza sabotajului lui Basescu

Vicepresedintele PDL spune despre prim-ministru ca s-a prezentat in Parlament "cu suficienta care il caracterizeaza, drept un modernizator al tarii care se lupta cu armatele de functionari si cu propaganda basista pentru a rupe definitiv Romania de trecutul centralist al statului comunist".

"Actul normativ elaborat de Guvern deschide usa catre subfinantare si clientelism, afectand sistemul de educatie. Astfel, fara o definire a standardelor de cost si fara un criteriu de finantare clar, nu exista nicio garantie ca administratiile locale vor asigura sumele necesare pentru buna functionare a structurilor descentralizate.

Mai mult, legea nu numai ca nu rezolva problema finantarii pe criterii clientelare, ci o agraveaza. Ministerul Educatiei Nationale va fi cel care va construi anexele la bugetul de stat si va aloca sumele defalcate pe judet. La acestea se va adauga bunul plac al baronilor, cei care vor avea puteri discretionare. Banii impartiti pe criterii politice vor afecta direct scolile, cu impact in comunitatile pe care le slujesc", sustine Raluca Turcan.

Aceasta remarca "o grava eroare" in textul legii: "textul prevede ca directorii unitatilor pentru activitati extracuriculare sunt NUMITI, dar nu se spune de catre cine".

"Acest text lacunar lasa loc abuzurilor si politizarii acestor directori", mai sustine deputatul PDL.

Descentralizarea a fost aprobata - ce urmeaza

Un consilier al lui Ponta dezvaluie marele defect al legii descentralizarii

Guvernul a aprobat proiectul Legii descentralizarii, joi, iar marti dimineata si-a asumat raspunderea in Parlament.

"Descentralizarea administrativa si financiara a tarii repezinta un pas concret de modernizarea statului roman. Cred si sustin ca aceasta e solutia, de a da cat mai multe atributii alesilor locali. Statul ramane national, unitar. Avansam cu un serviciu public mult mai apropiat de cetatean", care va duce la "economisirea de resurse financiare si mai putina birocratie si coruptie", a spus premierul Victor Ponta.

"Nu inteleg opozitia, fie si politicianista, la aceasta idee. Cred ca guvernul central are prea multe atributii, prea multa putere", a spus premierul aratandu-se indignat de criticile la adresa proiectului, pe care le-a numit "propaganda basista impotriva alesilor locali, ca dam bani la alesii locali".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Raluca Turcan descentraliare, #Turcan descentralizare Educatie, #Guvern Ponta asumare raspundere descentralizare , #deputat