PNL va ataca la CCR modificarile la Codurile Penale: Favorizeaza coruptii si infractorii periculosi

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 11:39
3530 citiri
PNL va ataca la CCR modificarile la Codurile Penale: Favorizeaza coruptii si infractorii periculosi
Foto: Facebook / Raluca Turcan

PNL se opune modificarilor facute la Codurile penale, supuse miercuri votului in Camera Deputatilor, avertizand ca ele favorizeaza persoanele care comit infractiuni si anuntand de pe acum ca noua lege va fi atacata la Curtea Constitutionala.

Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a enumerat in sedinta de plen a Camerei Deputatilor principalele consecinte ale modificarilor care sunt sustinute de PSD-ALDE-UDMR, precizand ca liberalii nu le pot vota.

Citeste mai multe despre: Codurile Penale, la vot in Camera Deputatilor: "Infractorii nu isi aleg victimele pe strada. Nu fiti complici!"

Principalele consecinte ale modificarilor la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in viziunea PNL:

- Se reduc termenele de prescriptie a raspunderii penale. Sunt favorizate persoane influente inculpate pentru fapte de coruptie dar si infractori periculosi.

- Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infractiunea de favorizare a infractorului - se pot da OUG in favoarea infractorilor;

- Infractiunile de dare de mita si de cumparare de influenta au fost dezincriminate partial;

- A fost dezincriminata total infractiunea de neglijenta in serviciu;

- Au fost injumatatite pedepsele pentru infractiunile de delapidare si abuz in serviciu daca autorii faptelor achita prejudiciul pana la ramanerea definitiva a sentintei.;

- A fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de coruptie;

- Martorul, la fel ca inculpatul, se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii si poate astfel intrerupe interogatoriul, desi legea spune ca jura pe Biblie sa spuna adevarul si numai adevarul. Acest lucru face inutila audierea avand in vedere ca ea poate fi intrerupta oricand, desi esenta audierii este sa fie spontana. Un martor ostil sau mincinos poate acum sa puna pauza ori de cate ori intrebarile sunt incomode;

- Anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relatii de convietuire cu inculpatul sau suspectul indiferent daca este adevarat sau nu.

- Inregistrarea de catre un martor a unei conversatii purtate de un inculpat cu o alta persoana intr-un loc privat nu poate fi folosita in procesul penal deoarece martorul nu este nici parte si nici subiect procesual principal;

- A fost mentinuta interdictia pentru procurori de a ridica la perchezitii probe care dovedesc alte infractiuni in afara de cea pentru care a fost autorizata perchezitia;

- Au fost limitate denunturile la maximum un an de la comiterea faptei pentru ca o persoana sa beneficieze de dispozitiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsa.

"Adoptarea modificarilor la Codul Penal este un act de maxima sfidare fata de oamenii cinstiti, fata fe problemele reale ale romanilor. Este un act de sfidare fata de statutul Romaniei de membru al UE.

Modificarile exced cu mult deciziile Curtii Constitutionale care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a coruptilor prin lege.

PSD si ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai Romaniei ca nu-i mai intereseaza lumea civilizata si ca vor ca in Romania legea si ordinea sa fie facuta de infractori, pentru infractori", a mai declarat Raluca Turcan, de la tribuna Camerei Deputatilor.

C.B.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#PNL modificari coduri penale , #deputat