PNL se reorganizeaza cu scandal: Sedinta cu decizii importante, dar si acuzatii si atacuri cu "gigei si misei"

Sambata, 04 Martie 2017, ora 15:55
8837 citiri
PNL se reorganizeaza cu scandal: Sedinta cu decizii importante, dar si acuzatii si atacuri cu "gigei si misei"
Foto: captura video Privesc.eu

Presedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea formatiunii liberale cu PDL, va fi ales intr-un congres la care vor participa 5.000 de delegati. Decizia a fost luata sambata, la Consiliul National de Coordonare al PNL, care a aprobat convocarea congresului partidului in 17 iunie, la Bucuresti.

Conform anuntului facut de catre presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, presedintele unic al partidului nu va putea fi ales de toti membrii PNL, insa la congres vor fi convocati 5.000 de delegati.

De asemenea, liderii partidului au decis, sambata, ca forul suprem de decizie al partidului sa nu se mai numeasca Conventie Nationala, ci Congres.

In plus, a fost votat cu majoritate de voturi noul statut al partidului, potrivit caruia PNL va avea patru paliere de conducere, astfel ca pe langa congres, consiliu national si biroul politic, liberalii vor avea pentru conducerea curenta si un birou executiv.

Congresul va fi forul suprem, iar Consiliul National de Coordonare ramane organismul de dezbatere politica si de decizii care se reuneste ori de cate ori este nevoie.

Biroul Politic National va fi forul in care se iau toate deciziile majore si din care fac parte alesii la congres, liderii judeteni, fostii presedinti ai PNL, liderii grupurilor parlamamentare - Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European.

In plus, va fi infiintat Biroul Executiv, care se va ocupa de problemele curente.

Raluca Turcan ramane interimar pana la congres

Tot sambata, Raluca Turcan a fost validata in functia de presedinte interimar al PNL, ea afirmand ca liberalii au suferit "o infrangere usturatoare" la alegerile parlamentare, dar trebuie sa intareasca parteneriatul cu presedintele Klaus Iohannis, deoarece drumul seful statului "nu poate fi despartit" de cel al liberalilor.

Ea a sustinut ca, in calitate de presedinte interimar al PNL, are obligatia sa pregateasca buna desfasurare a congresului.

"Avem oameni valorosi, depinde de noi cum vom reusi sa ne unim si sa valorificam aceste resurse", a spus ea.

Liderul PNL a mai declarat ca dupa preluarea intermatului a evitat sa caute "vinovatii individuale" si "sa decapiteze oameni" pentru esecul de la parlamentare.

"Cauza majora a pierderii alegerilor a fost mesajul lipsit de consistenta fata de oamenii care doreau sa se regaseasca in PNL. Trebuia sa ne asumam in mod curajos decizii de dreapta si sa luam apararea constant oamenilor care se simteau sufocati de fiscalitatea excesiva. Era o normalitate ca aceste mesaje de drepta sa fie peste tot. Am pierdut teren in fata intreprinzarilor si in fata PSD", a mai afirmat deputatul PNL.

Citeste si Mai multi liberali au vrut sa renunte la un important criteriu de integritate. Cine a castigat in final?

Busoi e secretarul general al PNL. Cine il contesta vehement

CNC al PNL l-a validat si pe Cristian Busoi in functia de secretar general al partidului, dupa ce singurul contracandidat, senatorul Iulian Dumitrescu, s-a retras din cursa.

Validarea presedintelui PNL Bucuresti a fost facuta cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar 5 voturi "impotriva" si 3 abtineri.

Principala misiune a noului secretar general al partidului este gasirea unei modalitati transparente si legale de achitare a datoriei de sase milioane de euro pe care o are formatiunea.

In discursul rostit dupa validarea sa in functie, Busoi a spus ca principala sa prioritate este sa inceapa sa discute cu organizatiile partidului pentru a identifica solutiile de recastigare a increderii electoratului.

"Daca exista un Ionel Bratianu in acest moment in PNL, s-ar fi vazut. Sunt insa politicieni cu experienta si capacitate de organizare in partid si trebuie sa ne bazam pe ce avem. Sa asteptam un lider providential nu face bine", a sustinut Cristian Busoi.

Busoi a mai afirmat ca ideea parteneriatului cu presedintele Klaus Iohannis este esentiala si inseamna si o mare responsabilitate a PNL de a face opozitie, subliniind ca daca PNL pierde alegerile prezidentiale de peste doi ani, va fi intr-o situatie foarte grea.

Busoi a fost vehement contestat de deputatul Florin Roman, presedintele interimar al PNL Hunedoara. Acesta a subliniat ca pe liderul PNL Bucuresti, care a luat 12% la alegeri in Capitala partidul "l-a premiat" cu functia de secretar general.

Florin Roman a sustinut ca aceia care se prezinta drept integratori sunt de fapt "dezintegratori" ai partidului.

"Modificarea Statutului s-a facut pentru ca unii dintre oamenii care ne-au adus aici sa stea in continuare acolo, pentru ca gigei si misei sau misulei sa va conduca in continuare destinele (...) Unii nu au inteles nimic din alegerile parlamentare sau daca au inteles, nu isi doresc sa duca partidul la guvernare. (...)

Sunt ca tutarii gudurandu-se pe langa sefi, primul lucru se gudura, apoi ii tradeaza. Ii veti vedea si ministri, chiar au fost, pentru ca au stiut sa se gudure pe langa sefi", a adaugat deputatul.

La randul sau, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, a declarat ca fara primari, PNL este "zero" si a subliniat ca el vrea un partid puternic, deoarece presedintele Klaus Iohannis nu poate sa aiba un parteneriat cu un partid "care se balbaie".

Si vicepresedintele Cezar Preda a spus ca, pentru el, care vine dintr-un partid (PDL, n.red.) care a batut PSD singur, scorul de 20% al PNL la parlamentare este un dezastru, mentionand ca PNL are o treime din primarii Romaniei, dar trebuia sa aiba mai multi.

Preda le-a spus participantilor ca, in opinia sa, PNL "inca nu este fuzionat", iar membrilor partidului le este frica sa recunoasca acest lucru. El a adaugat ca PNL inca trece inca prin chinurile fuziunii, si cu "vorbe mieroase", si cu "picioare la glezna", dar s-a aratat convins ca pana la congresul din 17 iunie vor fi presedinti unici de organizatii in toata tara.

Deputatul a mai atras atentia ca toata lumea e concentrata pe competitia din PNL, dar nu aude nimic despre lupta cu PSD.

Ce spun principalii candidati la sefia partidului

Pana acum, Ludovic Orban si Catalin Predoiu si-au anuntat intentia de a candida la sefia PNL.

"Suntem datori sa tinem minte care sunt motivele pentru care PNL a ajuns la 45% dupa prezidentiale si a reusit in parlamentare sa obtina doar 20%. Incepand de astazi, conducerea centrala va tacea, nu va mai lua decizii. Cei care trebuie sa vorbeasca, sa decida soarta PNL sunteti voi, membrii PNL (...)

Alegeti-i pe cei mai buni la nivel local, judetean, national, nu tineti cont de granita care exista mental din cauza faptului ca suntem proveniti din doua partide diferite", a declarat Ludovic Orban de la tribuna.

El a sustinut ca este in campanie in PNL inca de cand s-a inscris in partid.

"Sunt plin de schije, de cicatrice in urma bataliilor pe care le-am purtat pentru PNL, pentru ca niciodata nu m-am dat in laturi sa dau o batalie pentru PNL", a adaugat Orban.

Liberalul a mai spus ca PNL trebuie sa fie reprezentat la televiziuni de "oameni care au ce spune, au competenta in ceea ce spun".

Citeste si Ludovic Orban: Presedintii de partide au tendinta de a se rupe de realitate.

La randul sau, Catalin Predoiu a facut apel la unitatea partidului.

"PSD este si ramane adversarul nostru numarul unu pentru ca e pericolul numarul unu pentru o societate democratica. Sta in calea dorintei cetatenilor de a se desprinde de un mod de guvernare netransparent. PSD e partidul care a facut praf reputatia externa a Romaniei. Mai ieri l-am vazut pe Dragnea sarit ca oparit de grija Europei, nu mai poate sa doarma. Nu intelege ca nu poti sa fii in acelasi timp si european, si brazilian", a afirmat liberalul, aluzie la ancheta RISE Project.

Predoiu si-a indemnat colegii sa practice "colegialitatea, respectul si unitatea".

"Viziunea mea e aceea a unui partid unit, dar trebuie dublat de solidaritatea reala dintre membri. Lupta fraticida trebuie sa inceteze. Suntem egali in acest partid", a afirmat liberalul.

Catalin Predoiu mai spus ca presedintele Klaus Iohannis trebuie continuat si a dezvaluit ca si-a propus un obiectiv ambitios.

"Drumul nostru catre guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis in 2019. Va invit sa ne asumam un obiectiv: un guvern politic al PNL in cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis", a subliniat prim-vicepresedintele PNL.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Congres PNL iunie 2017, #Busoi secretar general PNL , #presedinte PNL