Liberalii discuta despre congres: Vechiul PDL vrea alegeri rapide, cu Predoiu sef, iar vechiul PNL le vrea in mai-iunie

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 12:31
6265 citiri
Liberalii discuta despre congres: Vechiul PDL vrea alegeri rapide, cu Predoiu sef, iar vechiul PNL le vrea in mai-iunie

Liderii judeteni ai PNL se intalnesc la ora 12:00 cu Raluca Turcan si Marian Petrache pentru a se pune de acord asupra modalitatii de organizare a alegerilor interne.

Liberalii sunt divizati in doua tabere, pe falia care desparte vechiul PNL de vechiul PDL. In vreme ce cativa dintre fostii democrat-liberali, reuniti in jurul lui Vasile Blaga, fac presiuni pentru organizarea rapida a congresului, vechii liberali vor alegeri in organizatiile judetene mai intai si apoi la centru, ceea ce ar impinge organizarea congresului spre finalul lunii mai sau inceputul lui iunie.

Atat democrat-liberalii, cat si vechii liberali au avut, separat, o serie de intalniri zilele si saptamanile trecute. Pe la jumatatea acestei luni, Vasile Blaga, impreuna cu alti aproximativ 20 de vechi pedelisti, inclusiv Raluca Turcan, au avut o intalnire in afara Bucurestiului. Acolo au stabilit sprijinirea lui Catalin Predoiu la sefia PNL si convocarea cat mai rapida a congresului.

"In mod normal trebuia sa luam pulsul si Blaga a facut o mutare, care a parut orchestrata cu Sulfina, cu Cristina Traila. Au zis: domnule, trebuie sa iesim cu o decizie, sa avem un candidat al PDL si ala sa fie Catalin Predoiu. Si s-au apucat la un sprit sa-l voteze pe Catalin Predoiu candidat la presedintia partidului. Statutar n-are nicio legitimitate decizia. Doar informal si, eventual, pentru a face lobby in partid. Si, din pacate, au fost discutii din astea anti fost PNL, ma rog, ca la sprit si mai pe rabufneala si nu au facut bine deloc", au declarat pentru News.ro surse participante la discutie.

Potrivit surselor citate, vechii democrat liberali nici nu vor sa auda de alegeri de jos in sus in organizatii. "Vor pur si simplu sa faca acuma pe repede inainte cu. 2000 de oameni, sa-l puna pe Predoiu si ura si la gara. Ceea ce nu e in regula", au mai declarat participantii la intalnirea convocata de Blaga in afara Bucurestiului.

La doua zile distanta, dupa ce au aflat de reuniunea restransa a democrat-liberalilor, mai multi ideri judeteni ai vechiului PNL au avut o intalnire cu secretarul general Marian Petrache. Furiosi ca pedelistii vor sa-si impuna omul lor la sefia formatiunii, ceea ce in opinia lor ar echivala cu confiscarea partidului, ei au cerut explicatii, dar si masuri urgente.

"A fost o intalnire cu vreo zece colegi, doar lideri de organizatii din vechiul PNL, in care s-a incercat potolirea spiritelor. S-a discutat despre faptul ca am face jocul unora daca am alimenta noi in continuare lucrul asta. Adica ceea ce s-a intamplat si ceea ce s-a discutat si bla, bla, bla.

Sunt multe frustrari dupa aceste alegeri, multe nemultumiri. Sunt frustrari inerente, sunt nemultumiri si e multa sensibilitate in partid. E greu de gestionat o asemenea stare de spirit. Adica trebuie sa calci cu multa bagare de seama. Si sensibilitate si suspiciune", au declarat pentru News.ro surse participante la reuniunea vechilor liberali.

Potrivit participantilor la intalnire, s-a hotarat ca dupa sedinta cu liderii de organizatii de duminica sa se organizeze rapid sedinta de BPN si sa se anunte data si formarea comisiilor de modificare a statutului, de organizare a conventiei. "Ne-am dori ca in a doua parte a lunii februarie, pe finalul lunii, sa poata incepe alegerile organizatii.

Eu nu cred ca conventia poate sa aiba loc mai devreme de sfarsitul lui mai. Daca nu o facem cum scrie la carte, astfel incat sa fie o transparenta totala si membrii de partid sa aiba posibilitatea clara ca ei sa aleaga, inseamna ca am facut-o degeaba. si daca nu facem o dezbatere profunda pe oferta noastra pentru oameni", au mai declarat sursele citate.

Mai multi membri PNL Iasi solicita respectarea statutului in privinta alegerilor

Clubul liberal Agora, format din membri PNL ai filialei Iasi, au solicitat intr-o scrisoare deschisa respectarea statutului partidului in ce priveste sistemul de organizare a alegerilor pentru conducerea interna.

Scrisoarea deschisa a fost lansata inainte de intalnirea de duminica a liderilor de filiale cu presedintele interimar Raluca Turcan pe aceasta tema.

Semnatarii scrisorii deschise semnaleaza faptul ca in partid are loc "o confruntare intre sistemele "de jos in sus" si "de sus in jos"

"Nu stim cine va reprezenta filiala Iasi la aceasta intalnire si nici cu ce mandat o va face, dar noi, membrii Clubului AGORA si, cu siguranta, multi alti membri ai PNL, credem ca nu exista decat o singura optiune reala in acest moment: respectarea cu strictete a Statutului PNL.

Astfel, Art. 65 alin. 2 din Statutul PNL spune foarte clar: Alegerile in organizatiile locale si judetene, inclusiv in organizatiile interne se vor organiza cu cel putin 45 zile inainte de data CON (Conventia Nationala).

De asemenea Art. 63 alin. 2. lit. a) data desfasurarii CON nu poate depasi data de 31 iulie a anului urmator anului in care se desfasoara alegerile parlamentare.

In cazul in care Conventia Nationala va avea loc in ultima Duminica posibila, respectiv 30 Iulie, atunci alegerile in organizatiile locale si judetene, inclusiv in organizatiile interne, trebuie finalizate pana Joi, 15 Iunie.

Orice alta formula este nestatutara, nenaturala si daunatoare sanatatii organizationale si democratiei interne dupa care PNL-ul tanjeste de atata timp.

AGORA Think Club - Club Liberal de Dezbateri solicita presedintelui interimar al PNL, doamna Raluca Turcan, sa convoace cat mai repede posibil Consiliul National, care sa demareze procedurile alegerilor interne la toate nivelele si sa stabileasca data Conventiei Nationale".

AGORA Think Club este un club de reflectie in interiorul Partidului National Liberal - Filiala Iasi. Aparitia acestui club s-a produs in contextul cvasi-disparitiei dezbaterilor interne in partid pe chestiuni de identitate ideologica si politica, dar si in conditiile absentei proiectelor mari, de interes public, care sa-i motiveze pe liberali, in primul rand pe membrii PNL, iar in al doilea rand pe membrii comunitatii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#intalnire PNL alegere conducere, #intalnire PNL congres , #presedinte PNL