Coruptia, exmatriculata din Educatie - ce solutii propune PDL

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 17:05 1790 citiri

Vicepresedintele PDL Raluca Turcan considera ca finantarea corecta a Educatiei si Codul Etic al cadrelor didactice reprezinta solutiile eradicarii coruptiei din sistemul de invatamant.

De asemenea, deputatul PDL, care este si secretar in comsiia de invatamant a Camerei Deputatilor, acuza USL ca "accepta coruptia pentru finantarea indirecta a pusculitei de partid".

"PDL cere reluarea dezbaterii si adoptarea Codului Etic al cadrelor didactice care sa mentioneze clar obligatiile, drepturile si sanctiunile in cazul in care se incalca prevederile. Valul de plangeri venit din partea parintilor din ultima perioada arata ca in Romania cadrele didactice au ajuns administratori de ocazie pentru a compensa subfinantarea cronica a invatamantului de la bugetul de stat.

Chiar daca, potrivit Constitutiei, dreptul la educatie este garantat, iar potrivit Legii Educatiei Nationale invatamantul este gratuit, parintii sunt nevoiti sa scoata bani grei din buzunar pentru acest drept ingradit de USL prin subfinantarea cronica a bugetului Educatiei si tolerarea coruptiei", afirma Raluca Turcan, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Coruptie in Educatie: R. Turcan arata spre Pricopie si Andronescu

Vicepresedintele PDL acuza USL ca "sa previna si sa combata coruptia", lucru dovedit de alocarile bugetare pentru sistemul de educatie. De asemenea, potrivit deputatului PDL, "USL se bazeaza pe contributiile directe ale parintilor pentru finantarea educatiei copiilor lor".

Turcan: Mai putini bani la Educatie inseamna mai multi bani la ministere, precum cel al lui Dragnea

"Daca s-ar vrea cu adevarat diminuarea coruptiei din Educatie, Victor Ponta ar trebui sa aloce mai multi bani sistemului. Asadar, acceptarea coruptiei face parte din planul de finantare indirecta a pusculitei de partid. Mai putini bani la Educatie inseamna mai multi bani la alte ministere, cum ar fi cel condus de Liviu Dragnea, care primesc automat destinatii politice", sustine liderul democrat-liberal.

Potrivit acesteia, USL "are obligatia sa ia masuri concrete pentru a preveni coruptia din sistemul de invatamant si un prim pas ar fi finantarea corecta a Educatiei".

Astfel, PDL solicita, prin vocea vicepresedintelui sau, ca noua Constitutie sa prevada minim5 la suta din PIB pentru Educatie.

"Atata timp cat USL nu va rezolva cele doua probleme grave, Codul Etic si finantarea, Educatia va fi macinata de coruptie", incheie Raluca Turcan.

Fara coruptie in invatamant? Masurile dure pe care le anunta Ministerul

Afirmatiile sale vin in contextul scandalului din sistemul de invatamant, din ultimele saptamani, dupa cazul invatatoarei Dana Blandu, de la o scoala din Capitala, care a cerut bani parintilor elevilor pentru cadouri de Craciun.

Consiliul de Administratie al scolii numarul 10 "Maria Rosetti" din Capitala a decis, vineri, demiterea invatatoarei spagare Dana Blandu. Intrucat invatatoarea nu a vrut sa isi dea demisia, conducerea scolii a fost nevoita sa decida soarta acesteia in Consiliul de Administratie.

F.N.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News