Se cauta procuror general: Ministrul Justitiei a chemat cei 4 candidati la interviu

Marti, 22 Martie 2016, ora 08:58
2923 citiri
Se cauta procuror general: Ministrul Justitiei a chemat cei 4 candidati la interviu
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, se intalneste marti cu cei 4 candidati inscrisi in cursa pentru functia de procuror general al Romaniei.

Potrivit anuntului MJ, pentru ocuparea functiei de procuror general al PICCJ si-au depus candidatura:

  • Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
  • Oana Schmidt-Haineala - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov si membru CSM
  • Augustin Lazar - procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia
  • Codrut Olaru - adjunct al procurorului general al PICCJ.

Oficial: Candidatii la sefia Parchetului General sunt doar 4

Calendarul procedurii de selectie a procurorului general prevede ca pe 23 martie propunerea va fi transmisa CSM pentru avizare.

Dupa incheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justitiei va fi transmisa presedintelui Klaus Iohannis pana pe data de 22 aprilie.

Candidatii la functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de integritate si profesionalism.

Criteriile de integritate vizeaza obiectivitatea si impartialitatea in exercitarea functiei, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura, respectarea standardelor de conduita conforme cu demnitatea si onoarea profesiei, standarde etice ridicate si capacitate de decizie obiectiva, precum si absenta oricarui conflict care ar putea dauna interesului public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii.

In privinta profesionalismului, pe langa conditiile prevazute de lege - vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare si nicio sanctiune disciplinara primita in ultimii trei ani-, candidatii trebuie sa dea dovada de o serie de aptitudini specifice functiei.

Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune manageriala, experienta profesionala relevanta, capacitate decizionala si asumarea raspunderii, capacitate de gestionare a situatiilor de criza, motivare si capacitate de relationare si comunicare.

Ministerul Justitiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al Romaniei, functie ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu.

Pruna: Romania va avea in curand un procuror general, pe 16 martie o sa aflati candidatii

Tiberiu Nitu a demisionat pe 3 martie, dupa ce numele sau a fost implicat in scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. Dupa demisia lui Nitu, conducerea interimara a PICCJ a fost preluata de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#candidati procuror general intalniri Pruna, #candidati procuror general Ministerul Justitiei , #ministrul Justitiei