Raluca Pruna: Altii construiesc autostrazi prin munte in trei ani, noua ne trebuie cinci pentru un penitenciar

Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 19:46 7554 citiri
Foto: Facebook / Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a aratat vineri, intr-o dezbatere publica la Cluj (foto), ca, potrivit legislatiei din Romania, e nevoie de cel putin cinci ani pentru construirea unui penitenciar.

"Pe termen scurt, trebuie sa gasim niste solutii, sa rezolvam niste probleme sistemice. (...) Nu sunt solutii pe termen scurt pentru ca dureaza, dupa legislatia romana - nu ma intrebati de ce - cinci ani ca sa construiesti un penitenciar, daca nu se intampla nimic pe parcurs. Altii fac niste autostrazi in trei ani, prin munte, noua ne trebuie, dupa legislatia romana, cinci ani, repet, daca nimeni nu contesta nimic pe parcurs", a spus Raluca Pruna.

Totodata, ea s-a aratat nemultumita de comunicarea administrativa, afirmand ca n-a stiut decat dupa sapte luni de mandat ca Penitenciarul Gherla este un exemplu de buna practica in ceea ce priveste dreptul la munca al detinutilor.

"Noi suntem aici intr-o situatie fericita, la o dezbatere unde participa conducerea Penitenciarului Gherla, care a facut lucruri extraordinare. (...) Eu spun foarte deschis: eram de sapte luni ministru si, pana pe data de 3 iunie, discutand despre penitenciare cu conducerea ANP, nimeni n-a considerat necesar sa intrebe sau sa mi se spuna ca exista modele de buna practica, precum cel de la Gherla", a mentionat Raluca Pruna.

Ea a explicat ca la Penitenciarul Gherla sunt 400 de persoane aflate in detentie si care lucreaza la multinationale, in timp ce la alte penitenciare din tara a intalnit persoane care n-au lucrat nici macar o zi in patru ani de detentie.

Raluca Pruna a participat, vineri, la dezbaterea "Sistemul Penitenciar din Romania. Masuri pentru reducerea sustenabila a supraaglomerarii si imbunatatirea conditiilor de detentie", organizata la Cluj.

Ministrul Justitiei l-a schimbat pe seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor in luna iulie.

Citeste mai multe despre protestele care au avut loc in inchisori.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News