Pruna, despre declaratia ca a mintit la CEDO: Pledez vinovata pentru faptul ca stapanesc bine limba romana

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 20:17
8474 citiri
Pruna, despre declaratia ca a mintit la CEDO: Pledez vinovata pentru faptul ca stapanesc bine limba romana
Foto: Facebook/Raluca Prina

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat, referitor la declaratia facuta in octombrie, la CSM, ca a mintit la CEDO atunci cand a spus ca a fost asigurat un buget a cate 150 de milioane de euro pentru sapte penitenciare, ca incadreaza la eroare faptul ca stapaneste destul de bine limba romana si foloseste uneori metaforic cuvintele, iar pentru asta pledeaza "vinovata".

Raluca Pruna a precizat ca dincolo de aceste declaratii, pentru care nu ar fi dorit sa se faca "atat de multe valuri", realitatea este ca atunci cand se avanseaza cifre legate de reformarea sistemului judiciar, ele nu sunt reflectate in bugete.

"Incadrez la eroare faptul ca stapanesc destul de bine limba romana si ca imi permit sa folosec uneori metaforic cuvintele, deci pentru asta pledez vinovata. Modul in care am comunicat atunci probabil nu a fost cel mai fericit, dar realitatea ramane aceeasi.

Realitatea este ca noi, in aceasta tara, noi nu avem programari multianuale, ca noi avem bugete anuale si ca atunci cand avansam cifra pentru strategii, pentru planuri, pentru cazuri (...) privind reformarea sistemului judiciar, avansam niste cifre care nu sunt reflectate in realitate in bugete", a spus ministrul Raluca Pruna la prezentarea bilantului institutiei pe care a condus-o in 2016.

Ministrul Justitiei a precizat ca a mers la CEDO cu un mandat foarte clar, pe baza unui memorandum care a trecut prin Guvern si a promis acolo exact ceea ce Romania putea face si "nimic mai mult".

"Sigur ca mi-as fi dorit sa nu se faca atat de multe valuri si atat de multe discutii la ceea ce am afirmat eu. Eu cred ca relatia pe care eu am avut-o cu CEDO si modul in care eu, ca ministru, am inteles sa gestionez aceasta relatie, mergand acolo cu un mandat foarte clar, pe baza unui memorandum care a trecut prin Guvern, si promitand acolo exact ceea ce putem face si nimic mai mult - de altfel nici nu avem inca o decizie pilot - arata ca modul in care am lucrat cu CEDO nu a fost atat de rau", a mai spus Raluca Pruna.

"Stiti cum e, domnule judecator, ca la penitenciare, unde eu m-am dus si am mintit la CEDO - si spun bine mintit la CEDO - ca eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman... Deci, eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare, cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca in realitate in buget noi nu aveam acesti bani", a spus Raluca Pruna in sedinta CSM de la inceputul lunii octombrie.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a explicat, in 18 octombrie, in plenul Camerei Deputatilor, ca afirmatiile ei in fata CSM privind "minciunile" de la CEDO au fost doar exprimari "in limbaj plastic", pentru a exprima o serie de ingrijorari, iar oricare alta interpretare este un "exercitiu de scoatere din context".

Raluca Pruna a raspuns astfel acuzatiilor din motiunea simpla a PSD impotriva ei.

"Nu am venit in acest mandat pentru notorietate si nici nu mi-am propus sa fiu populara. (...) Muncim fara sa fim obositi, sub imperativul unui mandat scurt, cu multe asteptari. (...) Sunt aici in fata dumneavoastra pentru ca am avut curajul sa spun, in limbaj plastic, ca imparatul este gol", a spus Pruna. Aceasta a facut referire la basmul lui Hans Christian Anderson "Hainele noi ale imparatului", in care singurul care a reactionat la faptul ca imparatul era, de fapt, dezbracat in fata multimii si a afirmat evidentul a fost un copil.

Raluca Pruna a precizat ca prin declaratiile facute la CSM se referea la conditiile de detentie, unde supraaglomerarea este o restanta a tuturor guvernelor si o problema care trebuie rapid rezolvata.

Motiunea simpla initiata de PSD impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, a fost adoptata atunci de plenul Camerei Deputatilor cu 155 de voturi "pentru".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Pruna metafore mintit CEDO, #Raluca Pruna mintit CEDO, #Raluca Pruna buget inchisori , #ministrul Justitiei