Nu avem loc de atatia detinuti in inchisori. Solutia ministrului Pruna

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 16:53
4095 citiri
Nu avem loc de atatia detinuti in inchisori. Solutia ministrului Pruna
Foto: Ziare.com

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, crede ca solutia pentru supraaglomerarea penitenciarelor este scoaterea la munca a detinutilor si marirea programului in care acestia stau in afara camerelor.

Ministrul sustine ca bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) este insuficient, iar "simpla construire de noi penitenciare nu tine loc de viziune", asa ca este nevoie de "o politica penala coerenta".

Ministrul Justitiei a dat exemplul penitenciarului din Timisoara, unde persoanele care se afla in regim deschis pleaca neinsotite la munca.

"Pleaca exact ca noi toti, dimineata la ora 8 si se intorc neinsotiti. Am vazut ca asta se poate intampla si la Gherla, intr-un penitenciar de maxima siguranta. Exista o persoana care lucreaza la o firma multinationala, la o firma japoneza care lucreaza cu Volkswagen", a precizat Raluca Pruna, la conferinta "Conditiile de detentie din Romania: provocari, bune practici si perspective".

Ea a adaugat ca, anul trecut, la Gherla au lucrat 349 de persoane aflate in regim de maxima siguranta, iar anul acesta - 489 de persoane.

"Asta inseamna ca, printr-o actiune manageriala, directorul de penitenciar sa iasa in societate si sa vanda o mana de lucru", a declarat Pruna.

Ministrul Pruna a gasit plosnite si sobolani in inchisori. Ce urmeaza sa faca

Ministrul a mai explicat ca exista si persoane pe care nu le asteapta nimeni cand pleaca din inchisoare: "A doua zi dupa ce sunt eliberate spun 'Nu mai pot sa mai stau, deoarece nu am ce manca?'".

Raluca Pruna a declarat ca va incepe "actiunea de curatenie in penitenciare" si ca isi propune sa efecteuze controale inopinate.

Pe de alta parte, in Romania exista un deficit de 9.500 de locuri in penitenciare, asa ca ministrul Pruna crede ca pe termen lung e nevoie de constructia de noi inchisori.

Guvernul s-a angajat la constructia a doua penitenciare a cate o mie de locuri si mai exista un proiect de constructie a unui al treilea penitenciar, cu fonduri norvegiene.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Pruna penitenciare munca detinuti , #ministrul Justitiei